Acord pentru a permite un acces global la pastila anti-COVID-19 creată de Merck

  • 27 Octombrie 2021 15:22
Acord pentru a permite un acces global la pastila anti-COVID-19 creată de Merck

Grupul farmaceutic american Merck a anunțat miercuri un acord care ar putea să permită difuzarea pe scară largă în țările sărace a unor versiuni generice ale pastilei sale anti-COVID-19, concepută pentru tratarea persoanelor infectate cu noul coronavirus, informează AFP, potrivit Agerpres.

Reprezentanții MPP (Medicines Patent Pool) au anunțat că au semnat un acord de licență voluntară cu Merck pentru a facilita accesul global la un preț abordabil pentru Molnupiravir, medicamentul antiviral experimental cu administrare orală împotriva COVID-19 dezvoltat de grupul american.

Sub rezerva aprobării sale de autoritățile cu rol de reglementare medicală, acordul va oferi un acces mai mare la Molnupiravir în 105 țări cu venituri mici și medii.

Autoritățile de reglementare a medicamentelor din Statele Unite și din Uniunea Europeană au demarat deja o procedură de evaluare a acestui medicament.

Antiviralele precum Molnupiravir acționează prin scăderea capacității unui virus de a se răspândi în organism, frânând astfel evoluția bolii.

Administrat pacienților aflați în primele zile după un test cu rezultat pozitiv, această pastilă anti-COVID-19 reduce la jumătate riscul de spitalizare, potrivit unui studiu clinic realizat de grupul Merck, cunoscut și sub numele de MSD în afara Statelor Unite.

MPP, al cărei sediu se află la Geneva, este o organizație internațională susținută de ONU, care încearcă să faciliteze dezvoltarea și ameliorarea accesului la medicamente în țările cu venituri mici și medii, folosind abordarea inovatoare a acordării de licențe voluntare și a utilizării în comun a brevetelor.

În virtutea noului acord, Merck acordă o licență organizației MPP, care poate apoi să acorde sublicențe producătorilor de medicamente generice.

Acordul stipulează că dezvoltatorii de medicamente nu vor primi drepturi asupra vânzărilor atât timp cât maladia COVID-19 va rămâne inclusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în categoria urgențelor de sănătate publică cu dimensiune internațională.

Săptămâna trecută, comitetul de urgență al OMS a reconfirmat statutul de alertă maximală pentru pandemia de COVID-19.

"Rezultatele provizorii ale pastilei Molnupiravir sunt convingătoare și noi considerăm că acest tratament candidat cu administrare orală este un instrument potențial important care va contribui la rezolvarea crizei sanitare actuale", a declarat directorul executiv al MPP, Charles Gore.

El speră că acest prim acord de licență voluntară pentru un medicament ce vizează COVID-19 va încuraja și alte companii farmaceutice să încheie acorduri similare.

Grupul Merck a dezvoltat medicamentul Molnupiravir în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics.

Wendy Holman, directorul general al acestei companii cu sediul în Miami, a declarat: "Suntem bucuroși să colaborăm cu MPP pentru a garanta că versiuni generice de bună calitate ale pastilei Molnupiravir vor putea fi dezvoltate și distribuite cu rapiditate după obținerea autorizării din partea autorității de reglementare".

"Parteneriatele și colaborările pot face mai multe lucruri bune pentru a răspunde provocărilor de sănătate globală decât ar putea să facă o singură organizație", a adăugat ea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău