Acord încheiat între Polonia și SUA privind prezența militară americană în țară

  • 03 August 2020 20:10
Acord încheiat între Polonia și SUA privind prezența militară americană în țară

SUA vor desfășura prin rotație până la 5.500 de soldați în Polonia, în baza unui acord încheiat cu Varșovia privind statutul lor în țară, a anunțat luni Pentagonul, confirmând un anunț al ministrului polonez al apărării, citat de AFP, informează Agerpres.

SUA și Polonia și-au încheiat negocierile privind un acord de cooperare în materie de apărare care definește "cadrul legal, infrastructurile și o împărțire echitabilă a sarcinilor", a spus ministrul american al apărării, Mark Esper, citat într-un comunicat.

Acest acord "va permite sporirea cu circa 1.000 de persoane a prezenței militare prin rotație", a adăugat el, subliniind că aceste trupe "se vor adăuga celor 4.500 de militari americani deja desfășurați prin rotație în Polonia".

Soldații nu vor fi cantonați aici permanent și nu vor fi deci însoțiți de familii, ceea ce ar fi implicat infrastructuri mai complexe, în special în termeni de sănătate și de educație, și deci locuri de muncă pentru populația locală.

NATO a promis Rusiei în 1997 să nu stabilească baze militare în fostul bloc de Est. SUA consideră însă că anexarea Crimeei de către Moscova și conflictul care continuă în Ucraina le-au eliberat de această promisiune, notează France Presse.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat vineri că "cel puțin o mie de noi soldați" americani vor fi desfășurați în Polonia.

Mark Esper a anunțat săptămâna trecută retragerea a circa 12.000 de militari din Germania, prezentând acest proiect drept o necesitate strategică, însă fiind curând contrazis de președintele Donald Trump, care s-a declarat gata să revină asupra deciziei dacă Berlinul își crește contribuția financiară la NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău