Aceste alegeri sunt mai geopolitice ca niciodată, căci succesul unui primar va depinde în primul rând de integrarea europeană a Republicii Moldova (Revista presei)

  • 03 Noiembrie 2023 09:47
Aceste alegeri sunt mai geopolitice ca niciodată, căci succesul unui primar va depinde în primul rând de integrarea europeană a Republicii Moldova (Revista presei)

Astăzi este ultima zi când este permisă agitația electorală. CEC le-a cerut concurenților electorali să își scoată afișele, inclusiv cele de pe billboard-uri, titrează NewsMaker. Publicația remarcă faptul că actualul scrutin se va desfășura conform noilor prevederi impuse de Codul Electoral, adoptat în luna decembrie a anului trecut. Printre acestea se numără faptul că data alegerilor poate fi ultima zi de duminică a lunii octombrie sau prima duminică a lunii noiembrie, interdicția implicării artiștilor și desfășurării concertelor în cadrul campaniilor electorale, coborârea vârstei minime admise pentru candidați, posibilitatea de a vota pe parcursul a două zile, etc.

Alegerile ce vor avea loc duminică nu sunt mare lucru în sine, dacă nu ar exista prezidențialele din 2024 și parlamentarele din 2025, pentru care Șor își face planuri mari, opinează Petru Grozavu de la Ziarul de Gardă. Autorul observă că Șor forțează nota în intenția de a câștiga acum cât mai mult teren la nivel local, pornind de la premisa că cine controlează puterea locală are șansa de a obține și puterea centrală.

Avem în R. Moldova precedentul din 1994, când agrarienii, după ce au pus stăpânire pe primării în 1993, au câștigat cu brio parlamentarele în 1994. Autorul se întreabă la ce atâta bătaie de cap cu acest Șor? De ce nu i se retrage cețățenia R. Moldova (astfel fiind radiat din politică), din momentul în care toți recunosc că lucrează împotriva acesteia?

Rusia încearcă să câștige din nou control asupra Republicii Moldova și se implică în alegerile locale de duminică, 5 noiembrie, scrie ziarul Adevărul. Pentru a-și atinge scopul, propaganda rusă caută să exploateze nemulțumirile provocate de creșterea galopantă a prețurilor în cea mai săracă țară a Europei. În plus, Kremlinul are pionii săi pe care îi susține în principalele orașe, iar primarul Chișinăului, Ion Ceban, e calul troian al Moscovei. Potrivit publicației, alegerile locale din Republica Moldovacare vor avea loc duminică, 5 noiembrie, reprezintă un adevărat test și pot indica dacă această țară își va menține parcursul european sau va reintra în sfera de influență a Rusiei. Miza e una specială și pentru România, din motive evidente: legăturile de sânge și sentimentale, dar și pentru că o eventuală reînscriere a Moldovei pe orbita Moscovei nu ar avea cum să reprezinte o veste bună la București și Bruxelles, conchide Adevărul.

Nicolae Negru de la Ziarul Național susține că aceste alegeri sunt mai geopolitice ca niciodată, căci succesul unui primar va depinde în primul rând de integrarea europeană a Republicii Moldova. Calitățile administrative, manageriale ale unui edil nu îi vor fi de mare folos dacă Republica Moldova rămâne în zona de influență a Rusiei. De acolo nu au cum veni investiții, ea trebuie să plătească pentru muniții și rachete, iar fără investiții nu e posibilă dezvoltarea satelor și orașelor noastre, decât doar spoiala, cârpeala lor periodică, oricâtă virtuozitate administrativă ar demonstra primarii noștri, explică publicistul. Acesta îndeamnă să votăm un candidat a cărui europenitate nu poate fi pusă la îndoială, nu e conjuncturală, nu e o mască pentru a-i aburi pe cetățeni. În opinia lui Nicolae Negru aceste alegeri locale sunt și despre moralitatea și raționalitatea fiecăruia dintre noi. Dându-ne votul pentru marionetele lui Șor, ne solidarizăm cu el și cu Rusia din spatele său, susținem corupția, hoția și războiul hibrid împotriva Republicii Moldova. Profitând de regulile democrației, vărsând sume enorme de bani murdari, amăgindu-i pe alegători cu adaosuri la pensie, cu gaze mai ieftine, cu Gagauzland-uri etcetera, Rusia a pornit, folosindu-se de Șor și Plahotniuc, o adevărată „spețoperație” pentru a bloca cursul nostru de integrare europeană, subliniază editorialistul Ziarului Național.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău