Accesul la hotărârile judecătorești ar putea fi și mai dificil. Societatea civilă și presa bat alarma

  • 26 Iulie 2017 19:09
Accesul la hotărârile judecătorești ar putea fi și mai dificil. Societatea civilă și presa bat alarma

Mai multe organizații nonguvernamentale și instituții de presă, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, își exprimă dezacordul cu prevederile din noul proiect al Regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul unic al instanțelor judecătorești.

Într-o scrisoare publică adresată membrilor grupului de lucră de la CSM care se ocupă de elaborarea documentului, semnatarii informează că nu pot susține modificările propuse pentru că acestea lărgesc temeiurile pentru justificarea nepublicării hotărârilor judecătorești și limitează în mod nejustificat accesul la informații de interes public, transmite portalul Anticoruptie.md

„În același timp, nicio modificare propusă de către membrii grupului de lucru nu soluționează în niciun fel problema restricționării căutării hotărârilor judecătorești după numele părților. Semnatarii susțin în continuare că prevederile Regulamentului în vigoare sunt în mare parte adecvate, însă detalierea unor prevederi va asigura o mai bună respectare a Regulamentului și a drepturilor omului”, se arată în scrisoare.

Reprezentații societății civile recomandă  menținerea în continuare a regulii potrivit căreia hotărârile judecătorești se publică pe portalul instanțelor judecătorești, iar nepublicarea reprezintă o excepție; definirea mai clară a categoriilor hotărârilor judecătorești care nu se publică pe portalul instanțelor judecătorești, or simplul fapt că instanța nu examinează cauza în ședință publică nu este un argument pentru nepublicarea hotărârii; excluderea din hotărârile judecătorești publicate pe portalul instanțelor judecătorești care vizează persoanele fizice, indiferent dacă ele sunt depersonalizate sau nu, date care ar permite o intruziune excesivă în viața privată, cum ar fi domiciliul, codul numeric personal, numărul de înmatriculare al automobilului, numărul de telefon folosit; păstrarea principiului potrivit căruia hotărârile judecătorești nu se depersonalizează, iar depersonalizarea reprezintă o excepție.

Autorii scrisorii propun depersonalizarea hotărârilor pe marginea cauzelor adoptate în ședință închisă și  a hotărârilor pe marginea cauzelor examinate în ședință publică, atunci când, la cererea părților sau din oficiu, judecătorul consideră că nedepersonalizarea hotărârii încalcă viața privată a părților. În acest sens, judecătorul va motiva decizia cu privire la depersonalizare în hotărâre, iar faptul depersonalizării va fi menționat în dispozitivul hotărârii judecătorești.

„Ne exprimăm în continuare disponibilitatea de a participa la lucrările grupului de lucru privind modificarea Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul unic al instanțelor de judecată. Considerăm că participarea fizică a organizațiilor societății civile la ședințele grupului de lucru va fi cel mai eficient mijloc de a contribui la îmbunătățirea Regulamentului”, se mai arată în scrisoarea semnată de Amnesty International Moldova, Asociația Pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația Pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Asociația Presei Independente (API), Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Report.md, Ziarul de Gardă.

Precizăm că necesitatea modificării Regulamentului de privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul unic al instanțelor judecătorești a fost invocată de Consiliul Superior al Magistraturii după că de pe portalul instanțelor de judecată a fost eliminată opțiunea de căutare a hotărârilor în baza numelui părților, sub pretextul protecției datelor cu caracter personal. Reprezentanții societății civile și ai mass-media au calificat decizia drept o tentativă nejustificată de limitare a accesului la deciziile de judecată.

Noul proiect de Regulament dezvoltă modul în care judecătorii ar trebui să depersonalizez hotărârile și propune mai multe cazuri în care hotărârile de judecată nu trebui publicate, dar nu precizează nimic despre reintroducerea posibilității de căutare a actelor în baza numelui părților. De asemenea, se propune ca informația referitoare la lista cauzelor, fixate pentru judecare, să fie radiată de pe pagina Web după desfășurarea ședinței de judecată. În prezent, agenda ședințelor de judecată reprezintă practic singura posibilitate de identificare a numărului unui dosar examinat de o instanță, iar în baza acestui număr poate fi  găsită și hotărârea de judecată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău