Acad. Ion Tighineanu a fost ales președinte al Academiei de Științe a R. Moldova: ”Aderarea la UE va impulsiona dezvoltarea științei”
-
18 Noiembrie 2023 16:56
Adunarea Generală a Academiei de Științe a R. Moldova l-a ales astăzi în funcția de președinte al AȘM pentru un nou mandat pe academicianul Ion Tighineanu, informează MOLDPRES. Pentru candidatura academicianului Ion Tighineanu au votat 81 de membri din cei 89 care și-au exprimat votul.
La sfârșit, acad. Ion Tighineanu a mulțumit pentru susținere și a promis că va realiza programul său de activitate pe care l-a expus în fața celor prezenți. El a fost singurul candidat la înalta funcție.
Academia de Științe a Moldovei numără 37 de membri titulari, 37 de membri corespondenți și 45 de doctori habilitați cu drept de vot.
Academicianul Ion Tighineanu, savant cu renume mondial în domeniul nanotehnologiilor, doctor habilitat în științe fizico-matematice, profesor universitar, s-a născut la 22 martie 1955, în satul Sofia, raionul Drochia. Și-a făcut studiile la Facultatea de Electrofizică a Institutului Politehnic din Chișinău, 1972-1974, apoi la Institutul de Inginerie și Fizică din Moscova (1975-1978) și doctorantura la Institutul de Fizică „Lebedev” al Academiei de Științe a URSS (1978-1981). În 1982, și-a susținut teza doctor, la Moscova, iar în 1990 - cea de doctor habilitat în științe fizico-matematice, Institutul de Fizică Aplicată al Academiei de Științe a Moldovei. În 1998-2004, a fost prorector la Universitatea Tehnică a Moldovei, în 2012-2018 – prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei și din 2019 – președinte al AȘM. Este membru al Consiliului Științific Internațional și al Academiei Europene. A fost decorat cu Ordinul ”Gloria Muncii”, ”Ordinul de Onoare” și cu alte distincții din țară și de peste hotare, relatează sursa citată.
Într-un recent interviu acordat Moldpres, academicianul Ion Tighineanu declara că, luând în considerare experiența țărilor care au aderat la UE în ultimii 15-20 de ani, inclusiv experiența României, aderarea la UE va aduce în R. Moldova fonduri structurale și va facilita atragerea investițiilor străine în diverse sectoare ale economiei, ceea ce va impulsiona și procesele de implementare a rezultatelor științifice în sectorul real.
Noul președinte al Aacdemiei de Științe a R. Moldova mai consideră că „perspectivele dezvoltării științei în contextul aderării la UE sunt promițătoare, rămâne doar să sperăm la un proces dinamic și rapid de aderare. Astfel, aderarea la UE va impulsiona dezvoltarea științei în țara noastră”.
„Cred că colaborarea tot mai strânsă cu Academia Română și cu multe alte academii, inclusiv academiile europene, ne va ajuta să ne impunem și la scară națională. Vom continua eforturile pentru o conlucrare eficientă cu societatea și factorii de decizie. În acest scop, am creat platformele de comunicare și comisiile de specialitate, în activitatea cărora se atrag tot mai insistent personalități notorii din țară și de peste hotare”, a mai menționat academicianul.