A te poza cu Vladimir Putin, declarat criminal de război și căutat de Curtea Penală Internațională de la Haga, înseamnă sfidare și o imensă nesimțire (Revista presei)

  • 11 Martie 09:47
A te poza cu Vladimir Putin, declarat criminal de război și căutat de Curtea Penală Internațională de la Haga, înseamnă sfidare și o imensă nesimțire (Revista presei)

”Fețele războiului hibrid: Martirii-simulacru” este titlul editorialului din Deutsche Welle, semnat de eseistul și criticul literar, Vitalie Ciobanu. Autorul face trimitere la fotografia, apărută zilele trecute și care a făcut înconjurul Internetului, a bașcanei de la Comrat, Evghenia Guțul, dând mâna cu Putin. Până acum 7-8 ani, politicienii pro-ruși de la Chișinău obișnuiau să se pozeze cu Putin pentru a căștiga voturi în Rep. Moldova mizând pe un transfer de imagine, scrie Vitalie Ciobanu.

”Iată că "moda" a revenit în plină invazie rusească în Ucraina. A te poza azi cu Vladimir Putin, declarat criminal de război și căutat de Curtea Penală Internațională de la Haga, înseamnă sfidare și o imensă nesimțire. Nu e inconștiență, e indecență politică. 

De doi ani de zile Rusia bombardează orașele ucrainene, mor civili, femei, copii, bătrâni – chiar și foarte aproape de noi, la Odessa! Sunt uciși militari care își apăra țara de invadatori, așa încât nu te mai poți preface că nu știi, că nu înțelegi ce se întâmplă, nu te mai poți declara "neutru" dacă ai o minimă onestitate.”

”Farmecul discret al femeilor înarmate” este titlul unui editorial satiră din Ziarul Național, despre îndemnul lui Putin pentru femeile din Rusia,

”Cu prilejul zilei de 8 martie, Putin le-a îndemnat din nou pe femeile din Rusia să-și îndeplinească mai repede misiunea patriotică reproductivă: să facă minimum câte 7 - 8 copii. E important să fim cât mai mulți, a spus el, sugerând că Patria lor cu hotare care nu se termină nicăieri are nevoie de soldați care să o umple și să o lărgească sincronic pe toate direcțiile.

Așa se formează un cerc vicios: e nevoie de mai mulți soldați pentru a fi trimiși la război, dar femeile sau, mai precis, femelele funcționale nu îi pot naște, fiindcă nu au cu cine, căci bărbații sau, mai precis, masculii funcționali mor ca muștele în războiul din Ucraina. Mă mir că lui Putin nu i-a venit ideea însămânțării artificiale. Sau poate i-a venit, dar e secretizată?

Acum stau și mă gândesc: Putin le-a spus femeilor militare care luptă în Ucraina că sunt „fermecătoare”. Nu ar trebui întrebați ucrainenii cât de fermecătoare este o femeie care se uită la tine prin luneta armei automate și apasă pe trăgaci când te vede mai bine?”

”Mitropolitul Vladimir ar fi plecat la Moscova pentru a participa la o întrunire a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse” informează într-un articol Gazeta de Chișinău care face trimitere la declarațiile fostului deputat Vlad Cubreacov.

Informația nu a fost confirmată, deocamdată, nici de Mitropolia Moldovei, nici de Patriarhia Rusiei, se menționează în articol.

Fostul deputat spune că Mitropolitul Vladimir va rămâne în Rusia până pe 4 aprilie, în lipsa lui structura rusă de la Chișinău va fi condusă timp de o lună de Savva Volkov de la Tiraspol, adjunctul și mâna dreaptă a lui mitropolitului, Nikolai Vasilievici Cantarean.

Ziarul de Gardă publică un interviu cu fostul judecător din România, Cristi Danileț, care este și cetățean al R. Moldova.

Aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, în calitate de expert internațional, Cristi Danileț a spus în ce condiții ar veni într-o funcție publică în R. Moldova. De asemenea, fostul magistrat a opinat despre reformele inițiate în justiția moldovenească, riscurile și oportunitățile, precum și pe marginea concursului anulat pentru funcția de procuror general. El a lămurit de ce a plecat din magistratura română și ce legătură are aplicația Tik Tok, în această situație.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău