A supravietuit miraculos 28 de ore în Oceanul Indian, după ce a căzut de pe o navă

  • 16 Octombrie 2016 16:09
A supravietuit miraculos 28 de ore în Oceanul Indian, după ce a căzut de pe o navă

Cand Brett Archibald a cazut de pe o nava in Oceanul Indian, intr-o noapte furtunoasa, a crezut ca va muri. A petrecut mai mult de 28 de ore singur pe mare, unde s-a intalnit cu un rechin si a fost atacat de pescarusi.

BBC a prezentat intr-un amplu articol povestea sa uimitoare de viata. "Pur si simplu ma uitam cum se indeparteaza luminile navei. Am tipat, am tipat din toti plamanii, insa am realizat foarte repede ca nu ma vor auzi niciodata", a spus barbatul.

Brett Archibald si-a amintit momentul in care credea ca viata lui s-a terminat. Pe la ora locala 2:30, pe 17 aprilie 2013, dupa ce a lesinat, a cazut dintr-o barca inchiriata, in dreptul coastei Indoneziei. Era furtuna, intuneric si ploua torential.

Era intr-o vacanta de surf alaturi de noua prieteni si i se facuse rau de la mancare, in timpul unei croaziere de zece ore. A iesit sa ia o gura de aer, cand a ametit si a lesinat. Cand s-a trezit, era in apa, iar barca deja la 10-15 metri distanta de el.

"Am inotat cat de repede am putut, insa nu aveam nicio sansa sa prind din urma o barca", a povestit barbatul in varsta de 50 de ani din Cape Town, Africa de Sud.

Era in soc. Nu si-a imaginat niciodata ca va cadea dintr-o barca. In urmatoarele 28 de ore, Brett a fost singur pe mare, insa hotarat sa supravietuiasca.

Ca surfer si inotator experimentat, Brett stia ce are de facut: sa respire adanc si sa continue sa inoate indiferent cat de puternice sunt valurile.

A inceput sa enumere toate titlurile cartile si CD-urilor pe care le detine, in incercarea de a uita de crampele insuportabile. Apoi a inceput sa cante.

Era epuizat si a inceput sa aiba halucinatii, insa mai multe incidente prin care a trecut i-au dat adrenalina si dorinta de lupta pentru a ramane in viata.

Atacat de pescarus

Brett, care a scris o carte despre experienta sa ingrozitoare, sustine ca a inventat propriul stil de bras, ca sa-si poata tine capul deasupra apei. Cand a ramas fara energie, a adormit, insa a fost trezit de pescarusi.

Pescarusii l-au lovit in nas si a inceput sa-i curga sangele. "Nu stiam ce se intampla, ma simteam de parca ma lovise cineva cu o bata de baseball", si-a amintit el.

Brett crede ca pescarusii incercau sa-i scoata ochii. "Dintr-odata mi-a venit un gand - 'pot prinde unul si il pot manca'. Chiar ma gandeam ca pot prinde unul din aer, ii pot rupe capul si apoi il pot manca. L-as fi mancat cu fulgi cu tot", a spus barbatul.

Bineinteles ca nu si-a dus planul la indeplinire. Insa nu a fost singurul incident de care s-a lovit Brett in ocean. Dupa vreo 15 ore de cand a cazut din barca, dupa cum estimeaza Brett, a simtit o lovitura in rinichiul stang.

"Initial am crezut ca e o baracuda, pestele ala mare. Apoi chestia aia m-a rostogolit prin apa si m-am gandit ca e un rechin", a povestit el.

In lupta, Brett a reusit sa arunce o privire la pestele care parea "de dimensiunea unui autobuz rosu din Londra".

"Este ciudata mintea umana. Primul meu gand a fost ca o sa ma manance. Imi amintesc ca mi-am ridicat gatul si am spus 'prietene, rupe-mi gatul si gata'", a povestit barbatul.

Apoi a observat marginile negre ale inotatoarei. Era un rechin de recif negru. Pentru ca facuse multa vreme surf in Africa de Sud, unde rechinii nu sunt ceva iesit din comun, Brett a stiut ca acest tip nu reprezinta niciun pericol pentru om.

Atunci, cu mintea obosita, s-a gandit la un nou plan de supravietuire. "M-am gandit sa ma prind de el si sa ma duca spre un recif", a aratat el.

Insa, imediat, s-a intamplat un lucru firesc. Ar fi trebuit ca Brett sa rasufle usurat, insa, in realitate, l-a intristat: rechinul a plecat.

"N-am fost mai devastat in viata mea. Aproape ca-mi venea sa plang, pentru ca era pentru prima data cand gasisem ceva despre care credeam ca imi va salva viata", a aratat barbatul.

Acum, cand isi aminteste ce era in mintea lui, nu poate spune decat ca avea ganduri "absolut nebunesti".

A mai durat 13 ore pana cand Brett a fost gasit de echipajele de salvare, la aproximativ 20 de kilometri de locul in care cazuse din nava, cu o zi inainte. Tremurand si avand dureri, Brett a fost dus la un spital pentru a primi ingrijire medicala. Slabise sase kilograme.

Doar gandul la familia sa - sotie si doi copii in varsta de sase si noua ani la acea vreme - l-a tinut in viata, sustine Brett Archibald.

Sursa: Ziare.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău