A șasea parte din hrana omenirii este în pericol, potrivit unui nou raport UNCCD

  • 06 Iunie 16:29
A șasea parte din hrana omenirii este în pericol, potrivit unui nou raport UNCCD

Până la 50% din toate pășunile sunt degradate, punând în pericol o șesime din producția de alimente a omenirii și o treime din rezervorul de carbon al Pământului, potrivit unui nou raport al Convenției Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării (UNCCD), transmite Moldpres.

Pășunile reprezintă terenuri deschise utilizate pentru pășunatul sau vânătoarea animalelor, care acoperă 54 % din totalul terenurilor la nivel global. Raportul menționează că degradarea este cauzată în principal de schimbările în utilizarea terenurilor, cum ar fi transformarea pășunilor în terenuri cultivate, creșterea cererii de alimente, fibre și combustibil, pășunatul excesiv, abandonul și politicile care stimulează exploatarea excesivă. „Pășunile sunt adesea puțin înțelese, iar lipsa conștientizării din partea publicului și a datelor de încredere subminează gestionarea durabilă a valorii lor imense în ce privește furnizarea hranei și reglarea climei”, indică raportul UNCCD.

În contextul noului raport, Praveena Sridhar, coordonator tehnic al mișcării Salvează Solul, a subliniat importanța creșterii materiei organice din sol pentru a proteja pășunile și sistemul alimentar global. „Practicile agricole regenerative care cresc materia organică din soluri pot reface multe dintre pășuni și pot aduce siguranța că terenurile cultivabile existente pot produce mai multe alimente bogate în nutrienți pentru populația globală în creștere, fără a fi nevoie să le extindem în continuare”, susține sursa citată.

Experții indică faptul că UNCCD COP16, care va avea loc la Riyadh în decembrie, este un moment crucial pentru o acțiune politică concertată în vederea protejării pășunilor și a terenurilor agricole existente.

„Trebuie să înțelegem condițiile socio-economice ale comunităților de crescători de animale și să le sprijinim prin recunoașterea valorii cunoștințelor lor tradiționale și a contribuției lor la societate și ecologie, prin înzestrarea lor cu cunoștințe pentru gestionarea durabilă a pășunilor și prin finanțare pentru a stimula și sprijini eforturile lor de regenerare a acestor pășuni. COP16 este un moment crucial pentru a lua măsuri la nivel mondial în această direcție, iar noi suntem în linie cu UNCCD și în acord cu punctele de acțiune cheie ale acesteia” , estimează Praveena Sridhar.

„Pășunile, păstorii și crescătorii de animale care depind de ele sunt, de obicei, subapreciați. Deși se estimează că numără o jumătate de miliard de persoane în întreaga lume, comunitățile de crescători de animale sunt adesea trecute cu vederea, nu au o voce în elaborarea politicilor care le afectează în mod direct mijloacele de trai, sunt marginalizate și chiar sunt adesea considerate ca fiind străine pe propriile lor terenuri”, afirmă Ibrahim Thiaw, secretar general adjunct și secretar executiv al UNCCD.

Salvează Solul este o mișcare populară globală (susținută de UNCCD, UNEP, IUCN, FAO și WFP ș.a.) pentru a inspira conștientizarea în masă cu privire la criza degradării solului și schimbări politice în favoarea sănătății solului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău