A nu participa la referendum, sub orice pretext, înseamnă a spune „NU” Uniunii Europene și „DA” Rusiei (Revista presei)
-
06 Septembrie 09:29
Șeful grupării separatiste pro-ruse de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a interzis utilizarea termenului „Transnistria” în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, scrie DW. Mai mult, el susține că Transnistria nu va fi în UE după ce Republica Moldova va accede în familia europeană, pentru că ceea ce numește el „poporul transnistrean multietnic” ar avea alte valori și alți eroi la care se raportează. Cine va utiliza termenul „Transnistria” riscă amenzi sau chiar închisoare, subliniază DW.
Cu câteva zile în urmă, în cadrul unei conferințe de presă, Krasnoselski a încercat să-și justifice inițiativa operând cu date istorice eronate. El a spus că, în 1941, Hitler i-ar fi transmis României țariste teritoriul Transnistriei, care avea pe atunci capitala Odesa – teritoriu „eliberat”, spune el, în 1944, de către sovietici. Prin urmare, în opinia lui Kresnoselski, „Transnistria semnifică război și moarte”. Publicația, observă că retorica liderului separatist de la Tiraspol este asemănătoare cu cea a lui Vladimir Putin, care tot cu acuzații de fascism și nazism și-a justificat invazia asupra Ucrainei în februarie 2022. Rusia nu o dată a amenințat Chișinăul în ultimii doi ani că „va avea soarta Ucrainei” și mereu a avut ca obictiv, în planurile sale de război, joncțiunea cu Transnistria (prin sudul Ucrainei), unde menține ilegal o armată de ocupație adăpostită de regimul separatist pro-rus.
Anticorupție.md scrie despre drumul chinezesc al rublelor rusești în Găgăuzia și Transnistria. Cum finanțează Kremlinul activiștii lui Ilan Șor pe teritoriul Republicii Moldova. Guvernatorul regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, aflată în vizită la Moscova, pe 9 aprilie, a solicitat autorităților ruse accesul la infrastructura financiară din Rusia, folosită de Kremlin pentru sprijinirea regimului secesionist din Transnistria și pentru eludarea sancțiunilor internaționale aplicate Moscovei pentru anexarea Crimeii în 2014 și pentru războiul declanșat împotriva Ucrainei în februarie 2022. Astfel, Potrivit Anticorupie.md mai multe bănci din Federația Rusă emit carduri MIR-UnionPay ca alternativă la sistemele de plăți Visa și Mastercard, care funcționează în circa 180 de state. Unele platforme de plăți servesc drept „porți de acces” pentru utilizatorii cardurilor MIR la sistemul global de plăți. Iar băncile transnistrene folosesc pentru transferuri în ruble rusești conturile corespondente din instituțiile financiare din Federația Rusă și platformele de plăți internaționale.
Campania furibundă împotriva referendumului, susținută de imensa mașină de propagandă finanțată de Rusia, este caracterizată de folosirea pe scară largă a teoriilor conspirației și a știrilor false, constată Mihai Isac în editorialul său din Deschide.md. Vulnerabilitatea spațiului informațional al R. Moldova și lipsa capacităților instituționale necesare combaterii eficiente a acestui fenomen ridică noi probleme pentru electoratul din R. Moldova, susține autorul, care remarcă faptul că problema neutralității este folosită de către forțele politice pro-ruse pentru a isteriza o parte a electoratului din R. Moldova, încercând să îl convingă să nu participe la referendumul. Neutralitatea a dezarmat practic R. Moldova în fața ofensivei militare și hibride a Federației Ruse, oferind noi pârghii Kremlinului pentru a influența destinul nostru și pentru a amenința partenerii R. Moldova. Este poate timpul ca această neutralitate să fie impusă în primul rând celor care calcă suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova, sugerează publicistul de la Deschide.md.
A nu participa la referendum, sub orice pretext (cum o face, de exemplu, ex-deputatul Alexandru Arseni) înseamnă a spune NU Uniunii Europene și DA Rusiei, e echivalent cu a sprijini Rusia, și a trăda Ucraina, care stă pavăză în calea expansiunii rusești, subliniază Nicolae Negru în Ziarul Național. Ziaristul scrie că un eventual eșec al referendumului ar însemna o victorie a lui Putin în războiul hibrid și l-ar încuraja să persevereze în acțiunile de restabilire a controlului asupra Republicii Moldova, de stopare a integrării europene. Ceea ce ar însemna un declin nu numai în relațiile cu UE, ci și cu România. Pseudounioniștii care vor să torpileze referendumul sub pretextul că își doresc reîntregirea Țării vor avea satisfacția reinstalării unei noi cortine de fier pe Prut. Proeuropenii falși care boicotează referendumul din ură pentru Maia Sandu vor avea norocul să se întâlnească cu Putin pe coridoarele Kremlinului, ca bășcănița Evghenia Guțul.
Ceea ce nu pot să înțeleagă unii naivi e că acum ni se oferă momentul scăpării din ghearele vulturului rus. Până acum am avut doar iluzia libertății de a ne hotărî soarta. Șansa ruperii din ghearele Rusiei nu e un obiectiv de neglijat. Deloc nu e puțin. Aceasta au venit să ne transmită și Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, și președinții Gitanas Nausėda al Lituaniei, Alar Karis al Estoniei, Edgars Rinkēvičs, Klaus Iohannis al României, și Donald Tusk, premierul Poloniei.