A murit mezzosoprana Christa Ludwig, una dintre cele mai mari voci ale secolului XX

  • 26 Aprilie 2021 10:01
A murit mezzosoprana Christa Ludwig, una dintre cele mai mari voci ale secolului XX

Cântăreața germană Christa Ludwig, considerată una dintre cele mai mari voci din a doua jumătate a secolului XX, a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 93 de ani, relatează AFP care citează agenția de știri austriacă APA, potrivit Agerpres.

Sub bagheta unor dirijori de prestigiu, precum Klemperer, Karajan, Böhm și Bernstein, mezzosoprana a cântat pe cele mai importante scene ale lumii timp de aproape jumătate de secol, între 1946 și 1994, anul în care s-a retras din activitate.

Cântăreață remarcabilă de lieduri de Schubert sau Brahms, Christa Ludwig a fost una dintre puținele artiste capabile să interpreteze cu brio repertoriul lui Mozart sau al lui Wagner.

Artista, care locuia în suburbiile Vienei, s-a născut la Berlin la 16 martie 1928 într-o familie de muzicieni - tatăl ei era tenor și a condus opera de la Aachen, iar mama era de asemenea mezzosoprană.

''Pentru mine, a cânta a fost la fel de natural ca a învăța să merg'', a mărturisit ea.

Cântăreața de operă a fost decorată în 2010 cu Legiunea de Onoare în Franța pentru întreaga sa carieră lirică.

După concerte de lied, tânăra brunetă cu chipul rotund a intrat la Opera din Viena în 1955, unde și-a început cariera cu interpretarea personajului Cherubino din ''Nunta lui Figaro'' de Mozart, sub bagheta lui Karl Böhm.

Christa Ludwig triumfă apoi, mai ales pe scenele celebrelor La Scala din Milano, Royal Opera House din Londra, dar și Metropolitan Opera din New York.

Timp de 50 de ani, ea se ''gândește doar la corzile vocale, zi și noapte'' și urmează zilnic o disciplină ''similară cu cea a cosmonauților'' pentru a-și păstra timbrul - fără tutun sau alcool și chiar fără a merge la cinematograf, ''pentru că ar trebui să fug imediat ce vecinul meu tușește'', după cum a explicat artista.

În 1970, după 13 ani de căsătorie, a divorțat de bas-baritonul austriac Walter Berry, cu care a avut un copil. Ea s-a recăsătorit în 1972 cu actorul și regizorul francez Paul-Emile Deiber (decedat în 2011).

Pentru premiera sa la Opera din Paris, în noiembrie 1971, a oferit un recital de lied, marcat de zece rechemări la rampă. ''Mă tem înainte, în timpul (spectacolului), iar plăcerea care urmează este atât de repede alungată de gândul la următoarea reprezentație'', a declarat cea care le-a avut ca partenere de scenă pe Maria Callas și Elisabeth Schwarzkopf.

Înzestrată cu o muzicalitate incomparabilă și posedând un repertoriu foarte larg, Christa Ludwig a cântat pe toate marile scene internaționale: Viena, Berlin, Londra, Milano, Beirut, Salzburg, New York, Buenos Aires și altele.

''Lumea muzicii pierde, odată cu moartea Christei Ludwig, protagonista unei epoci luminoase și inimitabile'', a reacționat La Scala într-un comunicat, în timp ce Opera din Viena a salutat pe site-ul său ''combinația aparte a unei voci unice și a unei abordări a rolurilor cu inteligență și talent pentru interpretare''.

După 49 de ani de carieră, artista a susținut un turneu de adio, care s-a încheiat după doi ani, în mod firesc la Viena, în 1994.

Unui jurnalist care a întrebat-o cum își trăiește statutul de diva, ea a răspuns, nu fără umor: ''Suntem o legendă dacă suntem cunoscuți și mult timp după moartea noastră și, de preferință, dacă am avut o moarte tragică!''. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:3,09 m/s
Thu
21
Fri
21
Sat
21
Sun
19
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău