A murit actorul Mihai Volontir

  • 15 Septembrie 2015 18:45
A murit actorul Mihai Volontir

Marele actor Mihai Volontir a murit, noaptea trecută, la vârsta de 81 de ani. Acesta se afla de mai bine de două luni în secția de terapie intensivă a spitalului Republican din Chișinău, după ce a fost transferat de la spitalul din Bălți.

A jucat pe scena Teatrului din Bălți din 1957. A debutat în film în 1967,  în rolul lui Ivan Turbincă din pelicula „Se caută un paznic”, celebritatea i-a adus-o și rolul țiganului Budulai din producția sovietică ”Țiganul”.

Și-a dedicat întreaga viață, pe care a trăit-o cu mare demnitate, scenei și Teatrului ”Vasile Alecsandri” din Bălți, unde a devenit actor începând cu anul 1957. Un om devotat până la ultima suflare locului natal, ne-a mărturisit bunul său prieten, maestrul Eugen Doga, cel care a semnat muzica din filmul de debut al lui Mihai Volontir, ”Se caută un paznic”. 

A adunat în palmares aproximativ 130 de roluri de teatru și 40 de roluri principale în filme. I-a plăcut să cânte, este și unul din cei 278 de delegați ai primului Parlament, care au votat,  la 27 august 1991, declarația de independență a Republicii Moldova. Criticul de film Larisa Ungureanu, co-autoarea unui volum dedicat personalității lui Mihai Voluntir, ”Portrete în Timp”.

Pentru realizările sale în domeniul artei teatrale și cinematografiei, anul trecut lui Mihai Volontir i-a fost conferit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău. În anul 2000 a fost desemnat ca Cel mai bun actor al Secolului  XX din cinematografia moldovenească. În 2009 i s-a conferit titlul Doctor Honoris al Academiei de Științe a Moldovei. Este Cavaler al Ordinului Republicii Moldova. 
 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău