A încetat din viață scriitorul și omul de teatru Dinu Săraru

  • 03 Martie 09:00
A încetat din viață scriitorul și omul de teatru Dinu Săraru

Dramaturg, eseist, publicist, romancier și scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Dinu Săraru rămâne un reper în cultura românească.

Scriitorul Dinu Săraru s-a stins din viață, sâmbătă, la vârsta de 92 de ani.

Contribuțiile sale remarcabile în domeniul cultural au fost recunoscute și onorate cu numeroase distincții, printre care Medalia și Ordinul „Meritul Cultural”, titlul de Cavaler al Ordinului Național „Steaua României” și Premiul Național al Ministerului Culturii.

Prin operele sale, scriitorul Dinu Săraru a adus în prim-plan valorile românești, lumea satului, îmbogățind patrimoniul național, omagiind țăranul român și înălțând spiritul uman", adagă familia Săraru.

Dramaturg, eseist, publicist, romancier și scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Dinu Săraru s-a născut pe 30 ianuarie 1932, în județul Vâlcea, fiu al învățătorului Costică Săraru și al Corneliei Săraru, din comuna Slătioara, amintește Radio România.

Pe când avea 18 ani, a debutat ca reporter la Radio România. A fost secretar general de redacție la revista "Secolul 20" și la "Luceafărul". În perioada 1969-1977, a fost secretar general de redacție, redactor-șef adjunct, redactor-șef al Redacției Culturale Radio-TV.

După anul 1990, a ocupat pozițiile de director general adjunct la Centrul Internațional Ecumenic și de membru în comitetul de direcție al revistei "Armonia". A fost director fondator al revistei "Noi" și director al cotidianului "Universul românesc" .

Dinu Săraru a fost fondatorul Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală "Niște țărani", înființată în iunie 1998 și unul dintre organizatorii, din anul 1998, al Festivalului Internațional de Film "Eco-Etno-Folk Film" de la Slătioara.

Debutul său editorial a fost o culegere de cronici și articole dedicate teatrului, adunate sub titlul "Teatrul românesc și interpreți contemporani", în anul 1966. În 1973, avea să publice o nouă colecție de cronici și eseuri teatrale, "Al treilea gong".

Dinu Săraru a debutat ca romancier și, totodată, s-a consacrat cu "Niște țărani" (1974, Premiul "Ion Creangă" al Academiei Române). Cartea a fost ecranizată, în anul 1980, sub titlul "Vânătoarea de vulpi", în regia lui Mircea Daneliuc și a fost pusă în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Mic, în 1981, cu titlul "Scenariu dramatic în șapte anotimpuri".

A urmat romanul "Clipa", în 1976, montat, în premieră în 1978, la Teatrul de Stat din Constanța, în regia lui Virgil Stoenescu.

A primit de două ori Medalia Meritul Cultural și o dată cu ordinul omonim. În 2002 i-a fost acordată distincția de Cavaler al Ordinului Național "Steaua României".

Un an mai târziu, a fost distins cu Premiul Național al Ministerului Culturii pentru întreaga activitate artistică. În 2007, Medalia de aur alb cu efigia scriitorului a Băncii Naționale a României și Medalia de argint – "Antim Ivireanu" a Arhiepiscopiei Râmnicului.

În 2011, Arhiepiscopia Râmnicului i-a oferit medalia de aur – "Constantin Brâncoveanu".

Dinu Săraru este tatăl jurnalistei Ruxandra Săraru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie ușoară
Umiditate:87 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău