A început exercițiul Noble Jump 2021: Peste 4.000 de militari ai Forțelor Întrunite de Reacție Rapidă a NATO, desfășurați pe teritoriul României
-
20 Mai 2021 15:10
Peste 4.000 de militari români și aliați vor participa, cu aproape 600 de mijloace tehnice, la Exercițiul multinațional NOBLE JUMP 2021, care se va desfășura, în perioada 19 mai – 2 iunie 2021, pe teritoriul României, informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Exercițiul NOBLE JUMP 21 planificat de Comandamentul Suprem Aliat în Europa (SHAPE) și condus de Comandamentul Forțelor Întrunite Napoli, este cea de-a treia etapă a exercițiului NATO STEADFAST DEFENDER 21 ce conține secvențe de pregătire și instruire a forțelor NATO prin dislocarea acestora într-un termen foarte scurt în România, comunică sursa citată.
În cadrul Exercițiului NOBLE JUMP 21, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) facilitează dislocarea, pe teritoriul României, a componentei terestre a Forțelor Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF).
În acest context, șase convoaie militare aparținând contingentului turc din cadrul VJTF, au ajuns în România, prin Punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu, astăzi, 20 mai, după tranzitarea Bulgariei.
Cei 250 de militari vor staționa, cu cele 125 de mijloace militare din dotare, în București, în perioada 20-21 mai, urmând să continue deplasarea către Centrul Național de Instruire Întrunită “Getica” din Cincu, județul Brașov, pe parcursul zilei de vineri, 21 mai.
MApN menționează că, în perioada 20-21 mai 2021, pe rutele de deplasare a convoaielor militare traficul rutier poate fi îngreunat, astfel: 20 mai 2021, intervalul orar 10:45-19:15, ruta Giurgiu – București (E85); și 21 mai 2021, intervalul orar 06:00-20:15, ruta București – Pitești (A1) – Râmnicu Vâlcea (E81) – Valea Oltului – Cincu.
Exercițiul NOBLE JUMP 21 constă în dislocarea componentei terestre a Forțelor Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF) pe căile terestră (rutieră și feroviară), aeriană și maritimă pe teritoriul României, având ca destinație finală Centrul Național de Instruire Întrunită “Getica” (CNII) din Cincu.
Exercițiul cuprinde, în ansamblu, activități de instruire cu caracter multinațional, prevăzute în programele de instruire CET-FIT (Combat Enhancement Training – Force Integration Training).
Prin intermediul Defender Europe 21 și Steadfast Defender, România și propune să atingă capabilitatea operațională a Corpului Multinațional Sud-Est de la Sibiu, subiect discutat de oficialii Armatei României cu generalul-locotenent John Kolasheski, comandantul Corpului V al Forțelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii, aflat zilele acestea în România.