A încălcat principiul confidențialității și nu va primi niciun ban. CtEDO a pronunțat decizia în cauza Mătăsaru vs R.Moldova (Bizlaw)
-
16 Februarie 2020 13:27
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat decizia în cauza Mătăsaru vs Republica Moldova. Reclamantul s-a plâns în fața Curții în baza Articolelor 5, 8, 10 și 11 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
La 17 mai 2019 Curtea a expediat în adresa Guvernului și a reclamantului un proiect de Declarație cu privire la eventualitatea reglementării amiabile a cauzei.
La 22 mai 2019 portalul www.anticoruptie.md a publicat un articolcare făcea referire în mod expres la detaliile propunerii Curții cu privire la reglementare amiabilă a cauzei, id est cuantumul despăgubirii pentru prejudiciul moral și pentru costuri și cheltuieli de reprezentare.
Prin scrisoarea sa din 24 iunie 2019, Agentul guvernamental a notificat Curtea despre aceste inadvertențe din partea reclamantului, cerând radierea cererii de pe rolul Curții din motivul că reclamantul a încălcat principiul confidențialității procedurii de reglementare amiabilă. Guvernul a susținut în fața Curții că reclamantul a încălcat prevederile Articolului 62 § 2 din Regulamentul Curții cu privire la confidențialitatea procedurii de reglementare pe cale amiabilă, aducând probe care combăteau alegațiile reclamantului că Agentul guvernamental ar fi încălcat această prevedere.
Având în vedere circumstanțele cauzei și declarațiile contradictorii ale reclamantului și ale soției sale, care de altfel a susținut că a aflat despre detaliile cu privire la reglementarea amiabilă a cauzei din scrisoarea care i-a fost dată de către reclamant, Curtea a constatat că anume reclamantul a stat la originea dezvăluirii informației respective către mass-media. De asemenea, din conținutul scrisorii Curții din 5 octombrie 2009 adresată reclamantului, s-a indicat expres că procedura cu privire la soluționarea pe cale amiabilă a cauzei era confidențială și, prin urmare, reclamantul trebuia să respecte această cerință.
Curtea a decis că prin comportamentul său reclamantul a încălcat principiul confidențialității și, prin urmare, a declarat cererea inadmisibilă în baza Articolului 35 §§ 3 (a) și 4 din Convenție.
sursa: bizlaw