A fost relansată platforma OpenMoney. Aceasta oferă informații despre cum sunt cheltuiți banii publici, dar și cine sunt adevărații beneficiari ai contractelor atribuite de instituțiile de stat
-
02 Decembrie 2020 16:30
Platforma OpenMoney a fost relansată într-o versiune nouă. Odată accesată, platforma oferă informații despre cum sunt cheltuiți banii publici, dar și cine sunt adevărații beneficiari ai contractelor atribuite de instituțiile de stat. Platforma utilizează date deschise, procesate automat, pentru a arăta conexiunile dintre contractele de achiziții publice și beneficiarii finali. Inițiativa aparține Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și companiei „SENSMEDIA”, fiind susținută de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova.
OpenMoney 2.0 este o versiune actualizată a platformei lansate în 2016, în cadrul primului hackathon anticorupție, inițiat de PNUD. După relansare, platforma dispune de funcționalități noi, inclusiv integrarea datelor publice de pe platformele online guvernamentale disponibile și plasarea informațiilor privind achizițiile publice, conform unităților administrativ teritoriale ale Republicii Moldova. Totodată, a fost dezvoltat atât un sistem îmbunătățit de colectare și prezentare a datelor, cât și o platformă de utilizare largă, disponibilă pentru cetățeni.
Potrivit Allei Skvorțova, reprezentanta PNUD, versiunea modernizată a platformei OpenMoney are drept scop sporirea transparenței și prevenirea manifestărilor de corupție în procesul achizițiilor publice. PNUD este convins că abordările creative care oferă spațiu pentru implicarea femeilor și bărbaților în prevenirea corupției pot genera soluții eficiente și de durată pentru provocările existente și platforma OpenMoney demonstrează acest lucru. Informațiile oferite de pe platformă au fost utilizate pe parcursul anilor în investigații jurnalistice și nu doar.
Deputatul Igor Munteanu, președinte al Comisiei control al finanțelor publice, susține că achizițiile publice și modul în care autoritățile publice contractează aceste achiziții determină foarte mult randamentul și folosirea optimă a unor resurse deficitare pe care le are la dispoziție statul și cetățenii. Investigațiile din presă fi ultimii au demonstrat că există niște nereguli în sistemul achizițiilor iar acuzațiile publice au afectat foarte puternic autoritatea unor organizații și întreprinderi de stat, în care s-au efectuat achizițiile cu multe nereguli. Curtea de Conturi, la rândul său, atenționează practic în fiecare raport de audit că există numeroase deficiențe acumulate anume în acest domeniu. Actualul sistem de management al contractelor necesită îmbunătățiri, spune parlamentarul. Pentru a îmbunătăți situația, trebuie îmbunătățit cadrul de reglementare, prin supravegherea legislativă și controlul achizițiilor publice.
Potrivit Lidiei Chireoglo, director-adjunct al Centrului Național Anticorupție, domeniul achizițiilor publice rămâne unul din cele mai vulnerabile cu riscuri de corupție și conflict de interese. Fiind o platformă care centralizează datele publice ale instituțiilor de stat, procesele de achiziții și licitațiile publice, proiectul OpenMoney este un instrument util, în special pentru publicul larg, pentru că este un mijloc gratuit pentru cei care doresc să controleze și să facă publice riscurile de fraudare a achizițiilor publice.
Începând cu anul 2016 până în prezent, platforma OpenMoney a fost accesată de peste 186 de mii de utilizatori unici, în total fiind accesate peste 646 de mii de pagini.