A fost realizată harta interactivă a cimitirelor din Europa Centrală unde își dorm somnul de veci soldați români

  • 14 Octombrie 12:44
A fost realizată harta interactivă a cimitirelor din Europa Centrală unde își dorm somnul de veci soldați români

Toate cimitirele din Europa Centrală în care sunt înhumați soldați români din cele două războaie mondiale pot fi găsite ușor cu ajutorul unei hărți interactive realizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, informează infoprut.ro.

Harta prezintă 180 de cimitire, fiecare obiectiv având menționată adresa, o scurtă descriere, imagini, informații generale și trimiteri către alte surse de informare. Arhiepiscopia precizează că harta va fi actualizată permanent și vor fi adăugate și alte locați, potrivit sursei citate.

„Harta trimite în special la cimitire, acestora adăugându-se, în câteva cazuri, monumente comemorative precum placa memorială de la primăria din Blaesheim, Franța, crucea-monument dezvelită acum câteva zile în cimitirul militar italian din Bolzano sau Monumentul eroilor români și sovietici din centrul orașului slovac Banská Bystrica. În total sunt 180 de obiective: 70 din Germania, 17 din Polonia, 21 din Franța, 22 din Austria, 27 din Italia, 8 din Slovenia, 7 din Slovacia, 3 din Ungaria, 2 din Cehia și 1 din Belgia, la care se adaugă câte unul din două țări balcanice: Macedonia de Nord și Bulgaria”, a menționat Ierom. Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luexemburgului.

Cimitirele unde se găsesc mai mult de zece români sunt marcate cu cruci latine albastre (Primul Război Mondial), respectiv galbene (Al Doilea Război Mondial), iar cele în care se găsesc 9 sau mai puține morminte, precum și cele în care nu există date cu privire la numărul de români înmormântați, sunt marcate cu cruci grecești (albastre, pentru Primul Război Mondial, respectiv galbene, pentru Al Doilea Război Mondial).

„În demersul de alcătuire a hărții am pornit de la o listă a numelor soldaților români prizonieri în Primul Război Mondial dintr-un catalog al mormintelor de război, oferită cu generozitate de Federația Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război, încă din Anul Centenar 2018, la care se adaugă listele disponibile pe site-ul Oficiul Național românesc pentru Cultul Eroilor”, a explicat Ierom. Ioan Popoiu.

Pe lângă aceste două surse principale, demersul a fost întregit prin numeroase alte cercetări efectuate fie studiind monografii, studii, articole, fie apelând la alte surse disponibile pe internet, o parte dintre ele fiind verificate apoi prin cercetări la fața locului.

„Multe din obiectivele situate în Franța au fost identificate pornind de articolul Cimitirele militare române din Franța, publicat de Pr. Vasile Iorgulescu în revista Apostolia, nr. 159/iunie 2021, iar în ceea ce privește pe cele din Italia, am beneficiat de sprijinul Centrului Eparhial de la Roma”, a mai adăugat acesta.

Multe dintre cimitirele evidențiate pe hartă au fost vizitate, în ultimii ani de clerici români din Germania și Austria, fiind oficiate slujbe de pomenire pentru eroii naționali înhumați în afara granițelor.

„Publicarea acestei hărți urmărește conștientizarea preoților și credincioșilor români din Diaspora europeană de importanța liturgică și culturală a cimitirelor unde odihnesc eroi ai neamului. Cinstirea înaintașilor care și-au dat viața pentru Țară, departe de familiile și casele lor, este un mod de a-i salva pe aceștia de la uitare, dar și o bună ocazie pentru a le povesti copiilor și tinerilor despre generațiile de altă dată și despre timpurile grele de acum un secol”, menționează Părintele Popoiu.

Harta a fost realizată în contextul anului omagial și comemorativ 2021 dedicat pastorației românilor din afara României și celor adormiți în Domnul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0,89 m/s
Tue
9
Wed
12
Thu
15
Fri
16
Sat
15

Curs oficial BNM 18 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0807 0.0191
USD 17.2961 -0.0552
RON 4.0580 0.0052
UAH 0.6566 -0.0021
RUB 0.2428 0.0013
Arhivă Radio Chișinău