A fost lansată Platforma Națională a Voluntarilor Seniori și Clubul de Voluntari 60 Plus
-
16 Decembrie 2019 18:15
Republica Moldova trebuie să promoveze tot mai mult îmbătrânirea activă a populației, să consolideze relațiile dintre tineri și vârstnici, astfel încât să crească coeziunea socială între diferite categorii de cetățeni. În acest sens, a fost lansată Platforma Națională a Voluntarilor Seniori și Clubul de Voluntari 60 Plus din Chișinău, scopul activității cărora este implementarea Principiului Îmbătrânirii Active în viața socială, transmite IPN.
Aliona Crețu, șefa Serviciului politici demografice din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a spus la evenimentul de lansare că în prezent este implementat un program de măsuri și acțiuni, pentru perioada 2018-2021, care are ca scop îmbunătățirea situației vârstnicilor, ca aceștia să nu mai fie discriminați, marginalizați. Experiența statelor care au implicat vârstnicii în viața socială arată că sunt beneficii pentru economie. „În multe state voluntariatul în rândul vârstnicilor este foarte pronunțat. Ne dorim să fie dezvoltat și la noi în țară acest lucru”, a spus Aliona Crețu.
Natalia Plugaru, reprezentantul adjunct al UNFPA Moldova, a declarat că în Republica Moldova se schimbă structura populației din cauza migrației, fertilității joase și a speranței de viață scăzute. În opinia sa, sunt necesare programe care să dezvolte potențialul vârstnicilor și măsuri de suport care ar crea oportunități acestora de a-și petrece benefic timpul liber.
Ian Feldman, președintele Consiliului Național pentru eliminarea discriminării și asigurarea egalității, a spus că în Republica Moldova crește fenomenul discriminării pe criteriul de vârstă și statut de pensionar. „În Republica Moldova 20% din populație o reprezintă persoanele de vârsta a treia. Acest procentaj va crește și trebuie să învățăm să trăim cu gândul că acești oameni trebuie incluși în societate”, a spus Ian Feldman.
Potrivit datelor statistice prezentate la evenimentul de lansare, la începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau peste 550 de mii de persoane în vârstă de 60 ani și peste, ceea ce constituie 20,8% din numărul total al populației. Se preconizează că în 2050 vârstnicii vor constitui 1/3 din numărul populației.
Cluburi de Voluntari 60 Plus au fost create anterior în comunica Budești, municipiul Chișinău, orașele Comrat, Criuleni și Bălți.