A fost lansat un nou serviciu | Turul orașului Chișinău, GRATUIT (FOTO/VIDEO)
-
19 Octombrie 2016 17:00
La Chișinău s-a lansat oficial un serviciu de tururi ghidate gratuite în care vizitatorii, dar și locuitorii capitalei Republicii Moldova vor avea ocazia să descopere istoria a zeci de obiective turistice din centrul vechi al orașului.
Serviciul, inițiat de Biblioteca Municipală ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”, face parte din campania ”Ne vedem la Bibliotecă”, desfășurată prin programul Novateca, finanțat de SUA. Numite simbolic ”Biblio-Tur”, traseele ghidate sunt menite să îi facă pe turiști să descopere altfel Chișinăul. Tururile urmează să fie ghidate de bibliotecari și vor fi făcute mergând pe jos. În cadrul acestora vor fi prezentate monumente, numele principalelor arhitecți, parcuri, curiozități din viața contemporană a capitalei etc. Pe lista obiectivelor sunt incluse 55 de obiective turistice. Unul dintre cei cinci biblio-ghizi este și Liliana Juc, de la biblioteca ”Târgoviște” din Chișinău.
”Turul prin centrul orașului” va cuprinde artera principală, Bulevardul Ștefn cel Mare. Veți afla mai multe despre vestitul primar Carol Schmidt, primărie. Un alt itinerar ”De aici s-a început orașul” prezintă istoria Chișinăului. ”Chișinău-oraș verde” va fi o plimbare prin cele două parcuri”, a declarat Liliana Juc.
Cu ocazia lansării serviciului turistic ”Biblio Tur” la Biblioteca ”Bogdan Petriceucu Hasdeu”, care a împlinit astăzi 139 de ani de la înfințare, a fost organizată și o prezentare a principalelor servicii inovative dezvoltare în acest an la filialele bibliotecilor, numite generic ”Taraba serviciilor moderne”.
La Biblioteca pentru Copii ”Nicolae Titulescu” se organizează o serie de activități care atrag zilnic tineri de diferite vârste susține Aliona Nosatâi, care este bibliotecară de mai bine de 15 ani.
”Cu ajutorul unui card inteligent care poate fi eliberat gratuit, s epoate vizita toate cele 27 de filiale ale Biblioteci Municipale B.P. Hasdeu. Copiii sunt actori și regizori în cadrul trupei de teatru pe care am inițiat-o la bibliotecă. Toate serviciile oferite sunt gratuite singurele lucruri pe care ar trebui să le aibă la ei sunt: dorință de a afla ceva nou, curiozitate, dragoste de carte, bibliotecă și tot ce este frumos”, a declarat Aliona Nosatâi.
Centrul academic internațional ”Mihai Eminescu” a dezvoltat în acest an două servicii inovative, ”Cinema book”, în care tinerii pot veni la bibliotecă pentru a viziona documentare și filme despe scriitori sau romane ecranizate, și ”Eminescu Digi Art Space”, în care copiii pot desena, utilizând tehnologiile informaționale, ne-a mărturisit Larisa Arsene, cunoscută artistă de muzică popualră și reprezentantă a centrului.
”Eminescu Digi Art Space- scopul acestui serviciu este dezvoltarea imaginației artistice asupra operei lui Eminescu prin dezvoltarea unor abilități creative pe baza calculatorului. Un alt serviciu este legat de vizionarea unor filme din fonoteca Centrului cu ajutorul cărora copiii pot afla mai multe despre opera literară a multor autori sau să aibă o viziune nouă asupra anumitor opere”, a declarta pentru Radio Chișinău, Larisa Arsene.
Printre oaspeții invitați ca model de bună practică sunt și reprezentanții Bibliotecii Județene din Brăila, ”Panait Istrati”, considerată a fi drept una dintre cele mai noi biblioteci din România.
”Față de acum cinci ani, numărul vizitatorilor la bibliotecă a crescut cu circa 40 la sută pe baza activităților pe care le facem în afara celor clasice de lucru cu cartea. Facem o serie de ateliere iar acestea numai anul trecut ne-au adus cu 10 mii de vizite mai mult. De exemplu avem un atelier de motivare, un grup de suport pentru familiile celor care suferă de cancer. Atelier de dansuri, de învățarea limbilor străine. Aceste activități au dus la schimbarea mentalității publicului față de bibliotecă. Dacî până acum șapte ani eram văzuți ca un loc static unde vii îți iei cartea și pleci, acumbiblioteca a devenit un loc mult mai viu. Oamenii ne urmăresc, știu că se întâmplă acolo evenmente”, a declarat unul din reprezentanții instituției, Claudiu Brăileanu.
Amintim că acestenoi servicii sunt dezvoltate prin programul Novateca, finanțat de Statele Unite și derulat în 800 de biblioteci publice din Republica Moldova. Bibliotecile ar urma să dezvolte servicii innovative, astfel încât să devină, după exemplul bibliotecilor europene și celor americane, adevărate centre comunitare, unde fiecare persoană, indiferent de vârstă și ocupație, poate beneficia de servicii și activități interactive.