A fost inaugurată o expoziție virtuală a artistului plastic Valentina Rusu Ciobanu dedicată limbii române
-
01 Septembrie 2020 13:13
Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” de la Chișinău, în parteneriat cu Arbor Institute for Culture, Asociația pentru cultură și arte Arbor, Fundația ”Santavinere”, în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, a inaugurat pe 31 august, expoziția virtuală ”Omagiu Limbii Române: scriitori basarabeni în opera artistei plastice Valentina Rusu Ciobanu”, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, directorul Muzeului Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”, Maria Șleahtițchi, a menționat că portretele scriitorilor basarabeni ocupă un loc aparte în creația Valentinei Rusu Ciobanu, de la a cărei naștere, în toamnă, se vor împlini 100 de ani. ”Expoziția include 25 de lucrări, care, în majoritate, fac parte din Fondul de Artă Plastică al Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” de la Chișinău și al Muzeului Național de Arte al Moldovei. Evenimentul organizat are o dublă dedicație. Este un omagiu adus LIMBII ROMÂNE, sărbătorită anual, la nivel național, în 31 august, pe ambele maluri ale Prutului, și un elogiu adus pictoriței Valentina RUSU CIOBANU”, a precizat Maria Șleahtițchi.
Potrivit sursei citate, în expoziție au fost incluse portretele scriitorilor români din Basarabia care au contribuit, în măsură diferită, în perioade și cu metode diferite, la păstrarea și dezvoltarea limbii române în stânga Prutului și la afirmarea valorilor naționale românești. ”Cele 25 de lucrări de artă cu scriitori portretizați și un autoportret al Valentinei Rusu Ciobanu sunt însoțite de imagini ale cărților semnate de ei, de citate din opera lor, dedicate limbii și literaturii române. Referințele temporale incluse în operele de artă plastică și cele literare cuprind o perioadă amplă, anii 1954-2020”, a mai spus Maria Șleahtițchi.
Expoziția poate fi văzută până pe 31 august 2021, pe platforma Theopen-art.com. Link expoziție: https://www.theopen-art.com/exhibition/omagiu-limbii-romane-scriitori-basarabeni-in-opera-artistei-valentina-rusu-ciobanu/?back=ago .
Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în orașul Chișinău. În anii 1938-1940 studiază la Școala de Arte din Chișinău, ulterior - la Academia de Arte Frumoase din Iași (1941-1944). În 1947 a absolvit Școala de Arte Plastice „I. Repin” (azi Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală”) din Chișinău, unde i-a avut profesori pe Auguste Baillayre și Alexandru Plămădeală.
Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, prezentând linia tradițională: „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinerețe” etc. Se afirmă cu compoziția „La joc”. A pictat portrete ale multor personalități din arta și cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, C. Stamati, Ion Druță, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu, Serafim Saka ș.a. S-a implicat în domeniul scenografiei, realizând decorurile la spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul și ultimul” de A. Busuioc (Teatrul „Luceafărul” din Chișinău) și „Păsările tinereții noastre” de Ion Druță, montat la Teatrul Mic din Moscova etc.
A expus lucrări personale la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Centrul „C. Brâncuși”, la Biblioteca Națională. Participă la expoziții de grup în străinătate: Franța, România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Germania și în alte țări. Valentina Rusu-Ciobanu este laureată a Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 obține Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei. În anul 2010 i se conferă titlul de cetățean de onoare al orașului Chișinău.