A fost descoperită prima Lună din afara sistemului nostru solar: „Este mare și neobișnuită"

  • 04 Octombrie 2018 19:53
A fost descoperită prima Lună din afara sistemului nostru solar: „Este mare și neobișnuită

Astronomii au identificat ceea ce pare a fi prima Lună detectată în afara sistemului nostru solar, un gigant gazos de mărimea planetei Neptun, care nu seamănă cu nicio Lună cunoscută până în prezent și care orbitează o planetă gazoasă mult mai mare decât Jupiter, relatează Reuters citat de Agerpres.

Descoperirea a fost detaliată miercuri în jurnalul Science Advances, iar oamenii de știință s-au arătat surprinși nu doar de faptul că aceasta demonstrează existența Lunilor în alte regiuni ale spațiului - cercetătorii au știut că este doar o problemă de timp până când va fi găsit un astfel de satelit într-un alt sistem solar - ci și de cât de diferită este Luna de cele aproximativ 180 din sistemul nostru solar.

''Este mare și neobișnuită, după standardele din sistemul nostru solar'', a declarat profesorul de astronomie de la Universitatea Columbia din Statele Unite, David Kipping, cu referire la luna cunoscută sub denumirea de exo-Lună deoarece se află în afara sistemului nostru solar.

Lunile din sistemul nostru solar sunt în exclusivitate corpuri astronomice cu o suprafață stâncoasă sau înghețată. Exo-Luna proaspăt descoperită și planeta pe care o orbitează, cu o dimensiune de câteva ori mai mare în comparația cu masa celei mai mari planete din sistemul nostru solar, Jupiter, sunt gazoase - o pereche neașteptată.

Ele sunt situate la o distanță de 8.000 de ani lumină față de Pământ.

Potrivit lui Kipping și a coautorului studiului, Alex Teachey, absolvent al Universității Columbia, observațiile realizate de ei cu ajutorul telescopului Hubble al NASA/ESA și al telescopului Kepler al NASA au oferit prima dovadă clară a prezenței unei exo-Luni. Totuși, ei au precizat că descoperirea va putea fi confirmată prin alte observații realizate cu ajutorul telescopului Hubble în luna mai a anului viitor.

Exo-Luna este exponențial mai mare în comparație cu cea mai mai mare Lună din sistemul nostru solar. Satelitul Jupiter, Ganymede, are un diametru de circa 5.260 de kilometri. Dimensiunea exo-Lunii este asemănătoare cu cea a planetei Neptun, cea mai mică dintre cele patru planete gazoase din sistemul nostru solar, cu un diametru de aproximativ 49.000 de kilometri.

Exo-Luna și planeta sa (Kepler-1625b) orbitează în jurul Kepler-1625, o stea similară din punct de vedere al temperaturii cu Soarele nostru care este, însă, cu circa 70% mai mare.

Exo-Luna, denumită Kepler-1625b-i, potrivit sciencemag.org, se deplasează pe o orbită aflată la circa 3 milioane de kilometri de planeta sa. Masa satelitului este de circa 1,5% din cea a planetei sale.

Kipping și Teachey s-au bazat în această descoperire pe metoda ''tranzit'' cu care au fost descoperite până în prezent aproape 4.000 de planete situate în afara sistemului nostru solar, numite exo-planete.

Dimensiunea și compoziția gazoasă ale exo-Lunii pun la îndoială actualele teorii privind modul de formare al Lunilor, notează Reuters. Etichete:

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău