A fost aruncată o nouă fumigenă – sistemul uninominal (Revista presei)
-
15 Martie 2017 09:59
Revista presei din 15 martie 2017
„A fost aruncată o nouă fumigenă – sistemul uninominal, titrează Jurnal.md. Potrivit autorului Dumitru Alaiba, nu e prima dată când PD ar utiliza o idee pentru pentru profit personal. Deși problema – mizeria, corupția și sărăcia – a fost identificată corect, ni se sugerează o cauză greșită. Nu sistemul electoral este problema noastră cea mare, scrie autorul. Nu acesta este motivul că s-au furat miliarde din sistemul bancar. Nu acesta este motivul că justiția, administrația, economia, media, sistemul financiar, sunt controlate de un cerc restrâns de persoane”, scrie publicația.
Moldova și Ucraina pot închide „gaura neagră” numită Transnistria prin mutarea unui singur pion, titrează portalul Report.md, referindu-se la inițiativa de a deschide un punct vamal comun moldo-ucrainean la Cuciurgan. Reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitalie Ignatiev, a declarat la întrevederea cu vicepremierul pentru Reintegrare, George Bălan, că aceasta ar putea destabiliza situația în regiunea transnistreană. Vădit deranjată, Moscova încearcă să aducă subiectul în discuții la negocierile în formatul 5+2. Ca de obicei când întâmpină probleme, administrația separatistă de la Tiraspol a cerut Federației Ruse să folosească toate pârghiile economice pentru a bloca inițiativa moldo-ucraineană, scrie Report.md.
Rusia sare în apărarea separatiștilor transnistreni: Karasin a venit să „urecheze” Chișinăul în favoarea Tiraspolului în problema punctelor vamale cu Ucraina, comentează și Evenimentul Zilei. Oficialii ruși intervin din nou în dosarul transnistrean de partea Tiraspolului. Deși Chișinăul a reclamat probleme legate de controlul excesiv pe care autoritățile ruse îl aplică oficialilor moldoveni, Karasin a fost mult mai preocupat de situația de la punctele de control din regiunea transnistreană. Vice ministrul rus de Externe si a spus că vrea mai multe discuții în formatul 5+2 și discutarea problemei punctelor vamale moldo-ucrainene de pe segmentul transnistrean.
Conflictul transnistrean își va găsi rezolvarea când va dori Moscova, scrie portalul Moldnova. O reglementare majoră a conflictului transnistrean va fi posibilă atunci când actorii externi implicați vor considera că această reglementare va fi în interesul lor, apreciază Eugen Străuțiu, profesor universitar din Sibiu. El susține că riscul declanșării unui conflict armat este puțin probabil, dar nu exclus. Riscurile țin de evoluția societății pe cele două maluri ale Nistrului, de blocarea și tergiversarea unor perspective de dezvoltare, de lipsa de clarificare politică (a granițelor, a legilor aplicabile) – mediu tulbure în care pescuiesc aventurieri politici și geopolitici, grupări criminale sau de infractori mărunți ș.a.
Iulian Chifu scrie într-un articol din Adevărul despre „Războiul FSB (fost KGB) cu Republica Moldova: hărțuirea oficialilor și anchetatorilor spălării a 22 de miliarde de dolari. Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă au intrat în criză pe 9 martie, ca urmare a unei acțiuni fără precedent, ce exprimă exasperarea autorităților Republicii Moldova, dar și perspectiva lansării unei acțiuni represive majore (inclusiv sub forma unor amenințări militare sau subversive) a Federației Ruse. Autorul subliniază că este vorba despre o afacere de stat și că ne aflăm în fața celei mai grave crize pe care o traversează Republica Moldova după august 2009. Cea mai gravă și, totodată, cea mai periculoasă în relațiile cu Rusia de la Războiul din Transnistria și reîntoarcerea de la scara avionului a lui Putin, care venea, în 2003, să semneze Memorandumul Kozak. Dosarul „Laundromat” înseamnă spălarea a 22 miliarde de dolari prin băncile din Republica Moldova”.
TIMPUL a realizat un interviu cu Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, despre investigațiile în dosarul „furtul miliardului” și schimbările ce urmează să se producă potrivit noii reforme a Procuraturii. Viorel Morari se arată convins că flagelul corupției poate fi diminuat doar în cazul în care la acest lucru va contribui fiecarte cetățean în parte.