A 5-a sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ungare. Cooperarea economică și culturală s-au aflat pe agenda întâlnirii desfășurată la Budapesta

  • 07 Octombrie 2023 12:40
A 5-a sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ungare. Cooperarea economică și culturală s-au aflat pe agenda întâlnirii desfășurată la Budapesta

Rep. Moldova a participat la cea de-a 5-a sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ungare. Cooperarea economică și culturală s-au aflat pe agenda întâlnirii desfășurată la Budapesta.

În cadrul reuniunii au fost stabilite noi obiective de colaborare în domenii precum: dezvoltarea economică, promovarea investițiilor, susținerea dezvoltării IMM-urilor, cooperarea financiară, agricultura, protecția mediului, educația, cultura, inovația și cercetarea, turismul și sănătatea.

De asemenea, a fost semnat Protocolul celei de-a 5-a sesiuni a Comisiei Comune pentru Cooperare Economică între Republica Moldova și Ungaria, împreună cu un Memorandum de Înțelegere (MoU) între Agenția Invest Moldova și Agenția Maghiară de Promovare a Investițiilor (HIPA) privind dezvoltarea cooperării comerciale. Documentul reflectă angajamentul ambelor țări de a-și intensifica colaborarea economică și de a promova schimburile comerciale.

Republica Moldova, în calitate de țară candidată la Uniunea Europeană, este hotărâtă să beneficieze de sprijinul financiar și inițiativele de dezvoltare oferite de Uniunea Europeană pentru a contribui la procesul de integrare europeană al țării, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

În cadrul întrevederii au fost prezentate și oportunitățile de consolidare a colaborării între Republica Moldova și Ungaria în domeniile culturii și turismului. Secretarul de stat, Andrei Chistol, a vorbit despre importanța Planului de acțiuni privind cooperarea culturală între cele două state, semnat în acest an, care prevede realizarea unor proiecte culturale între cele două țări.

„Este necesar să ne axăm pe proiecte din domeniile industriilor creative, în special al artelor vizuale; promovarea și salvgardarea patrimoniului cultural; sprijin direct prin schimbul de experiență în domeniul îmbunătățirii legislației în vederea armonizării cu legislația europeană; organizarea de training-uri pentru personalul ministerului, în special privind implementarea reformelor necesare deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Considerăm prioritare și inițiative comune de digitalizare a patrimoniului cultural și educație artistică; consolidarea cooperării în perspectiva creării de pachete turistice comune; asistență pentru elaborarea planurilor de marketing; formarea personalului Oficiului Național al Turismului, precum și proiecte de digitizare a serviciilor turistice”, a spus secretarul de stat.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, alături de secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Scripnic, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea, șefa Direcției Promovarea Imaginii de Țară, Agenția de Investiții, Irina Tolstousov și consultanta principală, Direcția Cooperare Economică Internațională, MDED, Marina Chițanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:4,63 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău