93% dintre dosarele de corupție din Rep. Moldova vizează „corupția mică”. Opt din zece persoane condamnate nu petrec nici o zi la închisoare

  • 25 Ianuarie 2022 11:47
93% dintre dosarele de corupție din Rep. Moldova vizează „corupția mică”. Opt din zece persoane condamnate nu petrec nici o zi la închisoare 
TV8

93% dintre dosarele de corupție din Rep. Moldova vizează „corupția mică”. Opt din zece persoane condamnate nu petrec nici o zi la închisoare, iar două din zece persoane condamnate pentru fapte de corupție se aleg doar cu amenzi. Acestea sunt două dintre concluziile studiului „Judecarea și sancțiunile aplicate în cauzele de corupție – cât de uniformă este practica judecătorească?”, realizat și prezentat, astăzi, de Centrul de Resurse Juridice, transmite Radio Chișinău.

În studiu au fost analizate peste 400 de hotărâri emise de Curtea Supremă de Justiție pe cauze de corupție din perioada anilor 2017-2020, sau peste 40% dintre toate cauzele pornite de procurori pe fapte de corupție în perioada vizată.

Autorii documentului au constatat că în 93% dintre dosarele de corupție analizate se referă la fapte de „corupție mică”. În dosarele monitorizate, cei vizați sunt polițiști, persoane fizice, aleși locali, avocați, contabili și lucrători vamali. Vlad Gribincea, unul dintre autorii studiului, sugerează că actul de justiție pe cauzele de corupție trebuie îmbunătățit.

„Fiecare a doua cauză de corupție merge cel puțin o dată la rejudecare – de la Curtea Supremă de Justiție la Curtea de Apel și acest lucru este interesant. De ce este nevoie ca fiecare a doua cauză de corupție să fie remisă la rejudecare de către Curtea Supremă de Justiție? Asta ar putea vorbi despre calitatea examinării cauzelor la Curțile de Apel, în special la Curtea de Apel Chișinău, care examinează peste 80% din cazurile de corupție.”

Studiul mai spune că fiecare a doua cauză de corupție este judecată fie prea rapid, fie prea lent. Un dosar de corupție este examinat în Rep. Moldova, în medie, timp de trei ani și jumătate, dar există și termeni de examinare a cauzelor „stranii”, potrivit lui Ilie Chirtoacă, un alt autor al studiului.

„Justiția nu trebuie făcută la repezeală. Ea trebuie să fie făcută calitativ. (...) Procesele durează fie mai puțin de 12 luni în toate trei grade de jurisdicții, ceea ce pentru noi a fost destul de staniu și chiar am reverificat. (...) Cea mai lungă cauză examinată a durat 12 ani și șase luni.”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că marea problemă este, totuși, marea corupție, iar autoritățile își propun să înăsprească pedepsele pentru faptele de corupție.

„Cauzele care sunt investigate și ajung în judecată țin de mica corupție, deși problema cea mare a Rep. Moldova, lucru despre care se vorbește peste tot, este marea corupție. (...) Vom purcede la elaborarea cadrului necesar pentru a înăspri sancțiunile pentru faptele de corupție.”

Studiul Centrului de Resurse Juridice mai arată că termenul mediu de închisoare aplicat pentru corupție în Moldova este de 2,3 ani, iar cel mai mic – de patru luni. Cel mai mare termen de condamnare pentru corupție a fost de 16 ani. Cercetarea mai constată că două din zece persoane condamnate pentru fapte de corupție s-au ales doar cu amenzi. Valoarea medie a amenzilor aplicate este, în medie de 30 de mii de lei. Cea mai mare sancțiune financiară a fost de 290.000 de lei, iar cea mai mică de 3.000 de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău