90 de ani de la inaugurarea postului național de radio din România

  • 01 Noiembrie 2018 06:23
90 de ani de la inaugurarea postului național de radio din România

În data de 1 noiembrie 1928, la ora 17:00, era difuzată în eter prima emisiune a Societății de Difuziune Radiotelefonică din România, cu anunțul: "Alo, alo, aici Radio București". Primele cuvinte au fost rostite de președintele Societății, Dragomir Hurmuzescu, ctitorul radiofoniei românești, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit ca "Un suflet nou".

La început, Radio București (cum era cunoscută Societatea) avea emisiuni doar câteva ore pe zi, în program figurând știri, muzică de dans și clasică, buletine meteorologice. Treptat au apărut și primele emisiuni complexe ("Ora copiilor", "Ora veselă", "Ora femeilor", "Cronica muzicală", "Cronica dramatică", "Poșta amatorilor").

Radio România a fost recepționat și în Basarabia, după anexarea acesteia la URSS. Radio București și Radio Iași se auzea cel mai bine în satele de pe malul Prutului. La fel ca și Televiziunea Română, Radio România - emisiunile, vorba românească și cântecul popular - a contribuit în mare măsură la păstrarea și îmbogățirea limbii române dincoace de Prut.

Radio Chișinău este parte a Societății Române de difuziune, fiind lansat la 1 decembrie 2011. Radio România Chișinău difuzează programe informative, muzicale, culturale, pe frecvențele sale de la Chișinău, Ungheni, Cahul, Edineț, Briceni, Drochia.

La mulți ani, Radio Romania! 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău