80 de ani de la Debarcarea aliaților în Normandia: Regele Charles al III-lea a elogiat curajul militarilor care “au înlocuit tirania cu libertatea”
-
06 Iunie 13:00
Regele Charles al III-lea, a condus miercuri, înconjurat de premierul Rishi Sunak, veterani și membri ai familiei regale, în frunte cu prințul moștenitor William, la Portsmouth, în sudul Angliei, festivitățile care marchează cea de-a 80-a aniversare a debarcării aliaților în Normandia, relatează BBC.
Monarhul britanic a adus un omagiu sincer celor care au luat parte la debarcările din Ziua Z, lăudându-i pentru că “au înlocuit tirania cu libertatea”, scrie Calea Europeană.
“Le suntem veșnic îndatorați”, a declarat regele la comemorările din ajunul celei de-a 80-a aniversări de joi, organizate la Portsmouth, unul dintre punctele cheie de plecare pentru debarcarea din Normandia din iunie 1944.
Regele a salutat “curajul, rezistența și solidaritatea” celor care au luat parte la Ziua Z și al căror număr “se reduce acum la atât de puțin”.
În cel mai important discurs public de la diagnosticarea sa cu cancer, Regele Charles al III-lea a salutat “cea mai mare operațiune amfibie din istorie” și curajul celor care “trebuie să se fi întrebat dacă vor supraviețui”
Suveranul britanic a subliniat că eforturile lor de a pune capăt “totalitarismului brutal” nu trebuie să fie uitate niciodată și a cerut generației actuale să îi onoreze pe cei care au murit, în moduri care “să fie la înălțimea libertății pentru care au murit, echilibrând drepturile cu responsabilitățile civice”.
Regele Charles al III-lea, care este comandantul-șef al forțelor armate britanice și a servit atât în Marină, cât și în Forțele Aeriene, va călători joi în Franța pentru a participa la o ceremonie la Memorialul britanic de la Ver-sur-Mer, în Normandia.
Premierul Rishi Sunak, prințul moștenitor William și veterani britanici vor lua parte la comemorarea internațională a Zilei Z, pe plaja Omaha. La ceremonia găzduită de președintele francez Emmanuel Macron sunt așteptați să participe numeroși șefi de stat, printre care Joe Biden și Volodimir Zelenski.
Organizată în mare secret de către americani, britanici și oamenii generalului de Gaulle, liderul din exil al Franței, debarcarea din Normandia din 6 iunie 1944 cunoscută sub numele de operațiunea “Overlord” și condusă de generalul Dwight Eisenhower, devenit ulterior primul comandant al forțelor NATO și președinte al SUA între 1953-1961, a deschis calea spre eliberarea Franței și a Europei, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial.