7 iulie - Ziua mondială a ciocolatei

  • 07 Iulie 17:00
7 iulie - Ziua mondială a ciocolatei

Ziua mondială a ciocolatei reprezintă un tribut adus uneia dintre cele mai mari invenții culinare ale omenirii. Ciocolata poate ajuta la crearea celor mai luxoase deserturi, dar poate fi savurată chiar și în starea ei pură, notează www.daysoftheyear.com, relatează Agerpres.

Potrivit sursei, cuvântul modern ''ciocolată'' ar proveni de la două cuvinte ale unei limbi vorbite de azteci numită Nahuatl: ''xocolatl'', care în traducere directă înseamnă ''apă fierbinte'', și ''cacahuatl'', care se referea la o băutură amară din cacao servită la ceremoniile religioase - evidențiază nationaldaycalendar.com.

Istoria ciocolatei datează de aproximativ 2.500 de ani. Aztecii iubeau ciocolata lichidă, considerând că le-a fost dăruită de zeul înțelepciunii Quetzalcoatl. Semințele de cacao au fost folosite și ca monedă de schimb.

Băutura se făcea amestecând boabele de cacao prăjite, măcinate cu apă, cu adaos de ierburi sau mirodenii. Amestecul ajungea să aibă o consistență spumoasă, fiind turnat dintr-un vas în altul. Băutura avea un gust amar, nu dulce. În această formă, ciocolata de băut, constând din cacao pură, era foarte sănătoasă și plină de nutrienți.

În 1528, cuceritorii spanioli conduși de Hernan Cortez aduc ciocolata sau mai degrabă boabe de cacao în Spania continentală. Spaniolii considerau ciocolata prea amară și astfel încep să adauge zahăr din trestie. De asemenea, infuzează ciocolata cu vanilie și alte mirodenii mai ușoare, cum ar fi nucșoară, cuișoare, ienibahar și scorțișoară pentru a da ciocolatei finite un gust mai dulce, amintesc sursele citate.

Multe companii de ciocolată din zilele noastre și-au început activitatea în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Cadbury a început în Anglia, în 1868. Și apoi, 25 de ani mai târziu, americanul Milton S. Hershey a achiziționat echipamente de procesare a ciocolatei la World's Columbian Exposition din Chicago, el fiind unul dintre cei mai mari și cunoscuți creatori de ciocolată din lume. Activitatea companiei sale a început cu producția de caramele acoperite cu ciocolată. Nestle a început în anii 1860 și a devenit unul dintre cele mai mari conglomerate alimentare din lume.

Ciocolata este un aliment fermentat. Odată ce păstăile de cacao sunt culese și apoi curățate de materialul alb moale din fructe, acestea sunt uscate și apoi boabele de cacao fermentează. Ciocolatierii macină apoi fulgii într-o masă de cacao, separându-le într-o parte solidă și unt de cacao, apoi le combină cu lapte și zahăr. Ciocolată albă conține doar untul de ciocolată cu lapte și zahăr.

Odată cu trecerea timpului, gusturile oamenilor au revenit către ciocolata neagră, care conține mult mai puțin zahăr și un procent mai mare de cacao. Potrivit experților, unele dintre cele mai bune ciocolate negre provin din Coasta de Fildeș, Ghana și Ecuador. Când cumpărați ciocolată din aceste regiuni, este întotdeauna cel mai bine să vă asigurați că este "ciocolată din comerț echitabil" (''fair trade chocolate''), ceea ce înseamnă că astfel contribuiți la creșterea durabilă a culturii de cacao, subliniază www.daysoftheyear.com.

Veniturile de pe piața de ciocolată (Chocolate Confectionery) se ridică la 133,60 miliarde de dolari în 2024, iar estimările arată că piața va înregistra o creștere anuală de 4,76% până în 2029, potrivit www.statista.com. Se așteaptă ca volumul total de ciocolată să se ridice la 11,02 miliarde kg până în 2029. Volumul mediu de ciocolată per persoană este așteptat să crească până la 1,3 kg în 2024, mai arată sursa citată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău