7 februarie – Ziua Siguranței pe Internet marcată de Poliție prin activități de informare a copiilor

  • 07 Februarie 2023 17:10
7 februarie – Ziua Siguranței pe Internet marcată de Poliție prin activități de informare a copiilor

Ziua siguranței pe Internet este marcată anual, începând din 2004, în luna februarie, în mai multe țări ale lumii și are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii și adolescenți, se arată în comunicatul Poliției R. Moldova.

Totodată, Ziua siguranței pe Internet reprezintă un apel pentru acțiune, adresat tuturor persoanelor, în vederea conștientizării rolului societății în crearea unui Internet mai sigur.

Domeniul prevenirii infracționalității online și a siguranței pe internet reprezintă o preocupare constantă pentru Poliție, astfel, Direcția investigare infracțiuni informatice a Inspectoratului Național de Investigații, atenționează despre riscurile existente în cazurile de nesupraveghere a copiilor la accesarea internetului.

În acest context, astăzi, polițiștii au desfășurat lecții de informare și sensibilizare privind modalitățile de protecție a copiilor în internet.

În anul 2022 polițiștii au înregistrat 403 cauze penale de abuz sexual asupra copiilor, dintre ele 52 de cazuri cu utilizarea tehnologiilor informaționale, fiind victimizați 23 de minori.

Reieșind din pericolele din spațiul virtual, intervenim repetat către părinți să  supravegheze activitatea copilului pe internet, să așeze computerul conectat la internet într-o zonă deschisă, de unde copilul poate fi ușor supravegheat, să instaleze instrumente de filtrare a accesului la internet, ca măsuri suplimentare de supraveghere, și să-și educe copilul cu privire la autoprotecția în mediul virtual.

De asemenea, urmăriți toate conturile copilului din rețelele de socializare.

„Împrieteniți-vă” pe rețelele sociale, apreciați-i postările, iar dacă vedeți ceva ce vă îngrijorează vorbiți-i deschis. Spuneți-i ce vă îngrijorează și de ce.

Recomandări:

Configurați setările de confidențialitate, în special în rețelele de socializare.

Folosiți parole puternice și unice pentru fiecare acount, modificați-le periodic.

Utilizați autentificarea multifactorială (parola urmată de cod recepționat pe telefon sau pe alt dispozitiv).

Nu deschideți e-mailuri sau fișiere recepționate de la persoane pe care nu le cunoașteți. Acestea pot conține viruși care preiau controlul asupra computerului.

 Instalați program de control parental.

Nu oferiți  persoanelor întâlnite pe internet informații personale despre voi sau familiile voastre,  nu spuneți parola de la e-mail altor persoane, dacă le comunicați această parolă ele pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise.

Dacă vrei să te întâlnești cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe internet, anunță-ți părinții anterior,  oamenii pot fi foarte diferiți decât ceea ce au pretins că sunt pe internet și astfel poți deveni victimă traficului de persoane și a altor întâmplări tragice.

Direcția investigații infracțiuni informatice întreprinde în continuare măsuri de prevenire și combaterea a infracțiunilor din domeniul crimelor informatice.

 În caz de abuz online, RAPORTAȚI. O puteți face prin următoarele modalități:

 Telefon: 116-111 (Telefonul copilului),

(022) 75-88-06, (022) 75-67-87 (Centrul Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău