7 din 10 femei din mediul rural au fost supuse violenței în bază de gen

  • 06 Decembrie 2016 15:10
7 din 10 femei din mediul rural au fost supuse violenței în bază de gen

În Republica Moldova, 7 din 10 femei din spațiul rural au fost supuse cel puțin unei forme de violență pe bază de gen pe parcursul vieții.

Totodată, societatea și victimele plătesc de aproape zece ori mai mulți bani pentru a remedia consecințele violenței decât dacă aceste cazuri ar fi raportate din start și prevenite. Sunt doar câteva date dintr-un studiu, prezentat astăzi de Centrul de Drept al Femeilor. 

Costul total al serviciilor prevăzute de stat, pentru fiecare caz de violență față de femei este de aproximativ 64 de mii lei, pe când lipsa acestor servicii costă societatea circa 700 de mii de lei. Acestea sunt datele raportului „Estimarea costurilor violenței în familie și a violenței față de femei în Republica Moldova”.

Președinta Centrului de Drept al Femeilor, Angelina Zaporojan-Pârgari, susține că cele mai multe servicii sociale pentru victimele violenței sunt oferite de către ONG-uri, și nu de către stat. Totodată, cei mai mulți bani pentru atenuarea cazurilor de violență sunt plătiți pentru tratamentul spitalicesc al victimelor. Iar multe dintre victime, plătesc bani din propriul buzunar pentru serviciile sociale sau pentru cele juridice.

”În accesul la justiție, peste 80% sunt plăți din buzunar  pentru accesarea avocaților și doar 16 la sută sunt achitate de către stat. Dacă vorbim despre tratamentul spitalicesc, circa 60 la sută este suportat de către femei și 40 la sută de către stat”, a declarat Angelina Zaporojan-Pârgari.

Angelina Zaporojan-Pârgari, mai spune că violența asupra femeilor are mai multe consecințe, nu doar asupra sănătății psihice și morale a acestora.

”Din sondaj reiese că 78 la sută din victimele angajate au lipsit de la serviciu, cu o medie de 15 zile pierdute și aici iar vorbim de costurile suportate de societate și angajatori.55 la sută au fost nevoite să-și schimbe locul de trai”, a declarat Angelina Zaporojan-Pârgari.

Analistul de programe UN Women, Corneliu Eftodi, spune că cel mai frecvent, violența față de fete și femei începe încă de la nașterea acestora.

”Violența față de femei, față de fete este o încălcare gravă a drepturilor omului, a drepturilor femeilor. Inacțiunea are un cost mult mai mare, iar reacția la timp, prevenirea va genera o viață  fără  violență pentru fiecare membru al comunității”, a declarat Corneliu Eftodi.

Studiul a utilizat date din anul 2014, iar la sondaj au participat 20 de persoane care au supraviețuit violenței în familie. Realizatorii studiului recomandă autorităților să acorde mai multe resurse din bugetul de stat pentru soluționarea cazurilor de violență. De asemenea, experții solicită ca victimele violenței în familie să beneficieze de servicii medicale gratuite, dar și de un adăpost pentru șase luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău