650 de persoane din instituțiile de psihiatrie și-au exercitat dreptul la vot pe 5 noiembrie

  • 07 Noiembrie 2023 17:05
650 de persoane din instituțiile de psihiatrie și-au exercitat dreptul la vot pe 5 noiembrie

Din circa 2700 de persoane cu dizabilități mintale și intelectuale care în ziua alegrilor se aflau în instituțiile psihiatrice din țară 2275 aveau dreptul de vot. Dintre acestea au votat 650.

Vanu Jereghi, director la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că faptul aflării unei persoane într-o instituție nu înseamnă neapărat că ea are probleme mintale grave. Unele persoane se află acolo pentru că statul, cu mulți ani în urmă, nu a avut unde să le plaseze și le-a plasat acolo.

Republica Moldova a ratificat printre primele Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități și acest document este obligatoriu să fie respectat pe teritoriul țării. Autoritățile merg periodic în fața ONU și raportează ce au întreprins pentru a respecta drepturile persoanelor cu dizabilități. Vanu Jereghi consideră că, în momentul ratificării documentului, statul era nepregătit financiar și tehnic pentru a îndeplini obligațiunile pe care și le-a asumat.

Directorul IDOM supune că din 2009 până acum situația s-a schimbat mult spre bine. În general, instituțiile cunosc ce ar trebui să întreprindă și cum ar trebui să garanteze respectarea dreptului la vot al beneficiarilor săi. În Moldova sunt trei spitale de psihiatrie. Sunt spitale unde persoanele se pot afla nu mai mult de 30 de zile, după care persoana merge la tratament acasă sau nu i se mai administrează deloc tratament. Mai sunt centrele de plasament pentru persoanele cu dizabilități, unde persoanele locuiesc, unele din ele și toată viața.

Vanu Jreghi s-a referit și la unele probleme instituționale, dând exemplul instituției din Cocieri. Deși este sub jurisdicția Republicii Moldova, fizic se află după postul ilegal al transnistrenilor și urna mobilă nu trece acolo. Dacă în anii precedenți persoanelor din instituție care doreau să voteze li se asigura transport, în acest an nu a fost posibil. Din 200 de persoane a votat doar una.

Marea majoritate a persoanelor care se află în spitalele de psihiatrie se află acolo de bună voie, dar nu au asupra lor actul de identitate, care le este luat de administrație. Persoanele nu puteau să meargă să voteze și pentru că ușile secțiilor erau închise, a mai spus directorul IDOM.

O altă problemă la alegerile locale e că persoana nu poate vota dacă se află în altă localitate decât își are domiciliul sau reședința. Vanu Jereghi spune că motivația statului este că nu sunt resurse pentru a trimite buletinul de vot în acea circumscripție, argument pe care-l consideră nu tocmai fondat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău