64 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia

  • 05 Iulie 2013 13:54
64 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia

Sâmbătă, 6 iulie, se vor împlini 64 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia, din perioada sovietică.

Un miting de comemorare se va desfășura în scuarul Gării de Trenuri din Chișinău, locul de unde, în 1949, zeci de mii de basarabeni au fost deportați. Monumentul în memoria victimelor represiunilor politice, ”Trenul durerii”, nu va fi  dezvelit la această dată, așa cum se plănuia inițial, din motive de ordin tehnic.

Președintele Asociației foștilor deportați, Valentina Sturza, a declarat pentru Radio Chișinău că mâine la mitingul de comemorare a fost invitată conducerea de vârf a Republicii Moldova,  precum și politicieni, inclusiv cei din Partidul Comuniștilor. Valentia Sturza și-a exprimat speranța că aceștia din urmă vor participa la miting, mai ales după declarația recentă a PCRM, privind condamnarea deportărilor.

Valentina Sturza a subliniat că data de 6 iulie 1949, precum și cea de 13 iunie 1941, vor rămâne zile de doliu în istoria Basarabiei.

Primăria Municipiului Chișinău a anunțat că monumentul dedicat victimelor deportărilor, ”Trenul durerii”, va fi instalat în scuarul Gării de Trenuri cu întârziere, și nu la 6 iulie, așa cum se plănuia anterior. 

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, peste 35 mii de români basarabeni și bucovineni, majoritatea femei și copii, au fost deportați în Siberia și Kazahstanul de Nord. Surse neoficiale arată, însă, că aceste cifre ar fi cu mult mai mari. Deportații au fost declarați dușmani ai poporului și acuzați de faptul că ar fi colaborat cu ”administrația facsistă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău