55 de salvatori au plecat în Turcia / Maia Sandu: Aveți în față un drum lung și o misiune grea. Tragedia prin care trec oamenii din regiunile afectate este de neimaginat

  • 07 Februarie 2023 08:37
55 de salvatori au plecat în Turcia / Maia Sandu: Aveți în față un drum lung și o misiune grea. Tragedia prin care trec oamenii din regiunile afectate este de neimaginat

Convoiul de intervenție la dezastre al Republicii Moldova, a pornit luni seară, 6 februarie, spre Turcia, la ora 21:00, pe roți. Specialiștii în căutare și salvare urbană au decis deplasarea pe cale terestră, deoarece este important ca cele 12 auto speciale, proiectate pentru intervenția în astfel de calamități, să fie prezente la locul dezastrului cât mai repede, anunță IGSU și Serviciul de presă al Președinției, transmite Radio Chișinău.

Echipa de intervenție la dezastre a Republicii Moldova este formată din 55 de salvatori, este dotată cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și are în componență 2 câini de căutare.

 
 

Președintele Republicii, Maia Sandu, a fost prezentă la Direcția regională căutare salvare nr. 1, din Municipiul Chișinău, unde a urat succes salvatorilor în misiunea din Turcia și reușite cât mai multe în salvarea oamenilor din ghearele dezastrului.

Două seisme de o magnitudine neobișnuit de puternică au zguduit noaptea trecută și astăzi Turcia și Siria. Cutremurele au făcut mii de victime, au distrus un număr impunător de clădiri și obiecte de infrastructură, mii de oameni rămânând sub dărâmături. Tragedia prin care trec oamenii din regiunile afectate este de neimaginat”, a spus Președinta Maia Sandu.

Salvatorii moldoveni vor pune umărul, alături de salvatori din alte țări, la descarcerarea și salvarea vieților oamenilor din localitățile afectate.

Dragi salvatori, aveți în față un drum lung și o misiune grea - veți munci fără pauze, luptând să salvați cât mai multe vieți omenești. Vă mulțumim pentru dăruirea voastră și vă așteptăm sănătoși acasă! Transmit condoleanțe familiilor lovite de această calamitate și le urez forță de muncă, curaj și speranță tuturor celor care luptă contracronometru să salveze oameni din ghearele dezastrului”, a conchis șefa statului.

 

Convoiul terestru al IGSU Moldova va traversa România și Bulgaria, având ca traseu Chișinău – Giurgiulești – Silistra - Edirne – Gaziantep(Turcia), până la locul dezastrului preconizându-se un parcurs cu o durată de circa 30 de ore. Echipa Republicii Moldova de căutare-salvare în medii urbane urmează să activeze cel puțin 7 zile în zona afectată din Turcia.

Misiunea de căutare și salvare urbană este a 3-a misiune internațională în coordonarea ministrului de interne Ana Revenco., care a reușit de la început să prezinte și să convingă Uniunea Europeană de capabilitățile de intervenție ale Republica Moldova.

Prin admiterea Republicii Moldova, la participarea în această misiune internațională de intervenție, MAI și IGSU dovedesc încă o dată că au un nivel de pregătire la standarde internaționale, iar Uniunea Europeană se bazează pe salvatorii noștri care vor contribui activ la căutarea și salvarea de vieți omenești în Turcia”, declară ministrul de interne, Ana Revenco.

 

MAI Moldova, transmit condoleanțe pentru familiile celor plecați dintre noi și urează forță de muncă, curaj și speranță celor care luptă contra cronometru să salveze oameni din ghearele dezastrului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău