50.000 de georgieni au protestat, pe o ploaie torențială, împotriva legii „agenților străini” inspirată din Rusia

  • 12 Mai 15:50
50.000 de georgieni au protestat, pe o ploaie torențială, împotriva legii „agenților străini” inspirată din Rusia

Aproximativ 50.000 de protestatari au mărșăluit pașnic, pe o ploaie torențială, pe străzile capitalei georgiene, sâmbătă, într-o nouă demonstrație de opoziție față de proiectul de lege referitor la „agenții străini” despre care criticii spun că este inspirat de unul similar din Rusia, care a fost folosit pentru a reprima disidența în această țară, relatează Reuters.

Mitingul a avut loc la o zi după ce prim-ministrul georgian Irakli Kobahidze a declarat că guvernul va continua cu proiectul de lege, în ciuda opoziției din partea celor pe care el i-a calificat drept tineri „înșelați”, care au resentimente față de Rusia, scrie Digi24.

Cu o zi înainte, Statele Unite, prin vocea consilierului pentru securitate națională, Jake Sullivan, au spus că Georgia trebuie să aleagă între legea „în stil Kremlin” și aspirațiile euroatlantice ale poporului. „Suntem profund alarmați de regresul democratic din Georgia”, a scris Jake Sullivan pe X. „Parlamentarii georgieni se află în fața unei alegeri critice - dacă să sprijine aspirațiile euroatlantice ale poporului georgian sau să adopte o lege a agenților străini în stil Kremlin, care contravine valorilor democratice”, a adăugat el. „Noi suntem alături de poporul georgian”, a precizat oficialul american de rang înalt.

Proiectul de lege, care ar impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină”, a declanșat o criză politică în Georgia, unde, de aproape o lună, mii de oameni ies în stradă pentru a cere retragerea proiectului de lege.

Mulțimea de sâmbătă a fluturat steaguri georgiene, ale Uniunii Europene și unele steaguri ucrainene și, ca o ruptură cu trecutul, a inclus mulți protestatari mai în vârstă, care au venit alături de tinerii care s-au înghesuit pe străzi în ultima lună.

„Guvernul ar trebui să asculte poporul liber al Georgiei”, a declarat o protestatară în vârstă de 30 de ani. „Vrem să intrăm în Uniunea Europeană cu națiunea noastră mândră și cu demnitatea noastră”, a spus ea. Anuki, o studentă la actorie în vârstă de 22 de ani, a declarat că este responsabilitatea generației sale „să se asigure că viitorul său și al generațiilor de după este în siguranță, că au libertatea de exprimare și că sunt liberi. Iar noi nu vrem să facem parte din Rusia”, a adăugat ea.

„Nu am vrut niciodată să facem parte din Rusia. Și întotdeauna a fost și va fi obiectivul nostru să facem parte din Europa”, a declarat tânăra. Parlamentul, care este controlat de partidul de guvernământ Visul georgian și de aliații săi, va începe luni audierile în comisie cu privire la a treia și ultima lectură a proiectului de lege.

Grupurile de opoziție au îndemnat la un nou val de proteste începând de sâmbătă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău