40 de șefi de misiuni au participat la Reuniunea Diplomației. Dezvoltare Europeană, Dialog, Diasporă și Diplomație Economică, printre obiectivele planificate

  • 16 August 2023 12:39
40 de șefi de misiuni au participat la Reuniunea Diplomației. Dezvoltare Europeană, Dialog, Diasporă și Diplomație Economică, printre obiectivele planificate

Astăzi, 16 august, a avut loc inaugurarea Reuniunii Diplomației, la care participă 40 de șefi de misiuni. Evenimentul a debutat cu un discurs susținut de Maia Sandu. În cadrul Reuniunii au venit cu discursuri miniștrii de Externe ai României și Ucrainei, Luminița Odobescu și Dmytro Kuleba, precum și Secretara de Stat pentru Afaceri Europene a Franței, Laurence Boone, transmite Radio Chișinău.

Vicepremierul Nicu Popescu menționează într-o postare pe pagina sa de Facebook că astăzi, au fost evaluate rezultatele din ultimul an și trasate noi sarcini pe următoarele patru dimensiuni 4D: Dezvoltare Europeană, Dialog, Diasporă și Diplomație Economică. Având în vedere aceste direcții, în cadrul discuțiilor, am planificat următoarele obiective:

Dezvoltare Europeană - Am obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la UE. În acest context, următorul nostru obiectiv major este să îndeplinim cele nouă recomandări formulate de Comisia Europeană, astfel încât la sfârșitul acestui an, în raportul de extindere, să fie recomandată începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este important să menținem sprijinul fiecărui stat membru al UE.

Dialog - Continuarea aprofundării parteneriatului strategic cu România, inclusiv prin proiecte concrete și susținerea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în frontierele sale recunoscute la nivel internațional. De asemenea, vom promova dialogul cu partenerii strategici, inclusiv prin deschiderea unei noi ambasade a țării noastre în India și vom consolida cooperarea cu organizații internaționale precum NATO, CoE, ONU, OSCE. Vom dezvolta parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii, inclusiv prin fortificarea dialogului politic și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale. Dialogul intens și permanent cu partenerii noștri au permis sancționarea acelor indivizi care au subminat statul de drept și au furat cetățenii țării noastre.

Diasporă - O prioritate majoră a Serviciului Diplomatic rămâne a fi îmbunătățirea serviciile consulare, astfel încât acestea să fie mai accesibile cetățenilor noștri din afara țării. Un obiectiv trasat Ambasadorilor Republicii Moldova reprezintă accelerarea negocierilor și încheierii acordurilor pentru conversiunea permiselor de conducere, acorduri în domeniul social și reducerea tarifelor de roaming. În plus, este important ca ambasadele noastre să adopte o abordare proactivă în planificarea și implementarea evenimentelor culturale dedicate comunității noastre din diasporă.

Diplomație Economică - O direcție cheie în acest context vizează promovarea produselor agricole și a vinurilor moldovenești, cu accent pe sporirea exporturilor, identificarea de noi piețe de comercializare și atragerea investițiilor străine în Republica Moldova. Purtăm dialog cu companii aeriene interesate să opereze zboruri către și dinspre Chișinău. Totodată, ne propunem să găsim noi oportunități de pătrundere pe piețele asiatice.

Popescu i-a îndemnat pe șefii de misiuni să aibă un dialog politic activ cu statele membre ale UE, inclusiv în vederea asigurării sprijinului pentru avansarea procesului de aderare la UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău