4 februarie, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului
-
04 Februarie 12:30
Marcarea mondială a acestei zile are scopul de a uni populația lumii în lupta împotriva cancerului, pentru a preveni această boala și pentru a salva milioane de vieți. Este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptată la Summitul Mondial împotriva Cancerului pentru Noul Mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000.
Începând din 2022, până în 2024, sloganul sub care se desfășoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este „Close the Care Gap”, atrăgând astfel atenția că trebuie eliminat decalajul/diferența de îngrijire a pacientului oncologic care există în prezent, deseori din cauza locului în care trăiește acesta, pentru că eliminarea acestui decalaj poate face diferența dintre viață și moarte, menționează site-ul www.worldcancerday.org.
„În această Zi mondială de luptă împotriva cancerului, recunoaștem puterea de a lucra împreună. Știm că fiecare dintre noi are capacitatea de a face diferența, mare sau mică, și că împreună putem face progrese reale în reducerea impactului global al cancerului. În data de 4 februarie, facem apel către oricine, oriunde s-ar afla, să se implice în crearea unei lumi fără cancer.”, scrie același site.
Cifre îngrijorătoare
Rata de supraviețuire la copil este de peste 80% în țările cu venituri mari și de 20% în țările cu venituri mici.
Peste 90% dintre oamenii care mor de cancer de col uterin locuiesc în țările cu venituri mici și medii.
Cancerul ucide aproape 10 milioane de oameni pe an și aproximativ 70% dintre aceștia au 65 de ani sau mai mult.
În populațiile de refugiați, cancerul este diagnosticat într-un stadiu avansat.
Din cauza discriminării din sistemul de sănătate, screening-ul cancerului în rândul persoanelor transgender este mai scăzut decât în restul populației.
Există diferențe notabile în ceea ce privește rezultatele legate de cancer pentru pacienții din mediul rural și non-rural, chiar și în mediile cu venituri mari, cum ar fi SUA.
Conform datelor prezentate de site-ul amintit, această boală este a doua cauză de deces la nivel mondial. Cel puțin o treime dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, iar milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin prevenție, prin depistarea bolii în fază incipientă și prin tratament.
Anual, 8.2 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza cancerului, din care jumătate prematur, la vârste cuprinse între 30 și 69 de ani, iar Ziua mondială de luptă împotriva cancerului dă ocazia de a sublinia importanța unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media împotriva acestei boli.
Creșterea nivelului de educație și al gradului de conștientizare în ceea ce privește cancerul pot duce la schimbări pozitive la nivelul individului, comunității și al politicilor, astfel încât preocuparea pentru prevenirea, depistarea și tratamentul cancerului să fie permanentă.
În România numărul persoanelor bolnave de cancer depășește 100.000. Anual sunt înregistrate mai mult de 80 de mii de persoane care suferă de boli oncologice, și aproximativ 50 de mii de oameni care mor din cauza cancerului, țara noastră situându-se pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin cancer uterin. Aceasta reprezintă cea de-a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar și prima cauză de mortalitate la femeile tinere, între 25 și 44 de ani. Potrivit OMS, aceasta se explică prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.
Începând din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată și în România
La 10 iunie 2015, plenul Senatului a adoptat două propuneri legislative, prin care 1 octombrie a fost declarată Ziua de luptă împotriva cancerului de sân, iar 4 februarie – Ziua luptei împotriva cancerului.
Camera Deputaților a adoptat proiectul legislativ privind declararea zilei de 4 februarie – Ziua luptei împotriva cancerului, la 13 octombrie 2015, aceasta fiind for decizional în acest caz. În expunerea de motive a actului normativ, se arată că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris.
La 10 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 4 februarie drept Ziua luptei împotriva cancerului, iar Legea 274/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o inițiativă a Uniunii Internaționale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizație neguvernamentală care are drept obiective promovarea echității și integrarea controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate și dezvoltare, creșterea nivelului de conștientizare și de educație a populației privind cancerul prin mobilizarea guvernelor și a oamenilor din întreaga lume, dar și prevenirea acestei necruțătoare boli.