3 membri ai CSM ar putea să nu mai aibă dreptul să decidă în privința carierei judecătorilor

  • 01 Februarie 2018 13:24
3 membri ai CSM ar putea să nu mai aibă dreptul să decidă în privința carierei judecătorilor

Unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar putea să fie lipsiți de dreptul de a participa la examinarea anumitor chestiuni. Și asta pentru că CSM ar putea să fie reformat.

Potrivit Documentului de concept privind direcțiile strategice și acțiunile prioritare privind reforma judiciară, un obiectiv este modificarea cadrului legal cu privire la criteriile de selecție, evaluare și promovare a judecătorilor, notează BizLaw.md

Astfel, se dorește acordarea de prioritate candidaților cu cel mai înalt punctaj acumulat la evaluarea de către Colegiul de Selecție și Carieră a Judecătorilor, inclusiv instituirea prin lege a periodicității concursurilor.

De asemenea, se propune limitarea dreptului de vot al Procurorului General, președintelui Curții Supreme de Justiție și ministrului Justiției în problemele referitoare la cariera judecătorilor (numirea, promovarea, sancționarea disciplinară și destituirea judecătorilor).

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a declarat că aceștia trebuie să renunțe la aceste competențe și să permită CSM, ca organ colegial, fără influențe și fără presiuni, să ia obiectiv deciziile pe care trebuie să le adopte.

O altă modificare vizează instituirea unui sistem efectiv de contestare a hotărârilor CSM. Acest lucru presupune jurisdicție deplină pe fond, ședințe publice obligatorii și hotărâri motivate.

Ministrul a declarat că va veni cu modificări care vor permite examinarea în fond a acestor decizii, ca ele să fie supuse controlului judiciar. Mai mult ca atât, șeful de la Justiție spune că va căuta remedii procesuale eficiente, astfel încât persoanele care vor contesta deciziile CSM să beneficieze de cel puțin două nivele de jurisdicție. În prezent, deciziile CSM pot fi contestate doar în partea ce vizează forma și procedura de adoptare.

De altfel, ministrul Justiției vrea să fie exclusă practica adoptării hotărârilor CSM cu ușile închise. Totodată, se dorește inițierea modificării Constituției în vederea includerii în CSM a trei membri noi din mediul avocaților și a societății civile (uniunilor de creație).

Ministrul mai susține că membrii CSM trebuie să fie numiți pentru un singur mandat și ”să nu mai existe persoane care beneficiază de termene prea lungi în această funcție”.

Amintim că, pe rolul Parlamentului există un proiect prin care se propune ca membrii CSM să dețină un singur mandat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău