3 ani de la expulzare profesorilor turci. Juriști: Un cadou pentru Erdogan

  • 07 Septembrie 2021 08:00
3 ani de la expulzare profesorilor turci. Juriști: Un cadou pentru Erdogan

O rușine pentru Republica Moldova, o încălcare flagrantă a drepturilor omului și un cadou făcut de guvernarea de atunci președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Astfel califică foștii și actualii deputați, dar și reprezentanții societății civile expulzarea celor 7 profesori turci din Republica Moldova care a avut loc în data de 6 septembrie 2018. Pe acest dosar Republica Moldova a fost condamnată la CEDO, fiind obligată să achite familiilor profesorilor 175 de mii de euro în calitate de prejudicii morale, notează IPN.

La 3 ani de la expulzarea din Republica Moldova a profesorilor turci, actualul președinte al Comisiei securitate, apărare și ordine publică a Parlamentului, Lilian Carp, spune că acțiunea ar fi fost concertată de către cei mai importanți factori de decizie ai țării, iar miza ar fi fost intrarea guvernaților de atunci în grațiile președintelui turc, Erdogan.

„Acest caz demonstrează că instituțiile statului au fost construite astfel încât să poate fi coordonate de o singură persoană. Interesul politic pe acest caz este foarte clar, Plahotniuc cu PDM-ul, care se aflau la guvernare, erau izolați pe arena internațională și încercau să aibă un tutore pe plan extern, fiind vorba de Turcia. Costul pentru ieșirea din izolarea de atunci a PDM-ului a fost viața acestor oameni, pe care, pur și simplu, i-a vândut. În alte condiții acești oameni trebuiau să-și aleagă locul unde să fie expulzați”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii  „Cutia Neagră” de la TV8.

Fostul președinte al Comisiei securitate, apărare și ordine publică a Parlamentului și fost președinte al comisiei de anchetă care a investigat circumstanțele expulzării profesorilor turci, Chiril Moțpan, spune că acțiunea ar fi fost pusă în aplicare de angajații SIS, având girul fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc.

„A fost un act criminal și o rușine pentru Republica Moldova, iar la distanța de 3 ani, chiar cred că a fost o conspirație a instituțiilor statului și a unor politicieni. Totul a fost coordonat de SIS, care a acționat la indicația unor politicieni. Potrivit legii, responsabil de acțiunile de combatere a terorismului este președintele Parlamentului, pe atunci era Andrian Candu, deci, el trebuia să fie informat despre asta. Dar nu s-a făcut nimic fără a fi coordonat cu Plahotniuc. Vasile Botnari (ex-director SIS – n.r.) este doar un pion în acest joc, pentru că au fost identificate și alte personaje, printre care Sergiu Mițulescu de la SIS”, a spus Chiril Moțpan.

Reprezentanții societății civile califică drept un act de injustiție expulzarea celor 7 profesori turci, în condițiile în care aceștia au fost trimiși în Turcia cu un avion charter și condamnați acolo la ani grei de pușcărie.

„În septembrie profesorii turci sunt scoși din Republica Moldova și în octombrie președintele Erdogan vine la Chișinău. A fost un fel de cadou pentru Erdogan, ca venind în Republica Moldova el să se simtă bine. În plus, automobilele MAI însoțeau automobilele SIS, cum ar fi fost posibil așa ceva, dacă MAI n-ar fi fost implicat? Persoana declarată indezirabilă într-o țară este scoasă la hotar și ea decide unde vrea să se ducă, în cazul dat nu s-a întâmplat așa”, a spus președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

Singurul condamnat în dosarul profesorilor turci, angajați ai liceului Orizont, este fostul director SIS, Vasile Botnari. Botnari s-a ales cu o amendă de 88 de mii de lei și cu interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de 5 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău