26 de ani de la aderarea R.Moldova la ONU

  • 02 Martie 2018 14:13
26 de ani de la aderarea R.Moldova la ONU

La data de 2 martie 1992, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția prin care Republica Moldova a fost admisă în cadrul Organizației, iar pe lângă atribuirea calității de membru, acest eveniment a avut semnificația recunoașterii pe plan internațional a independenței Republicii Moldova.

Pe parcursul acestor ani, în Republica Moldova au fost create peste 20 de agenții specializate ale ONU, care au sprijinit numeroase programe de dezvoltare, având scopul de a susține drepturile omului, incluziunea socială a minorităților sau impulsionarea spiritului antreprenorial, precum și elaborarea unui cadru legislativ apropriat de cel european. Printre legile elaborate cu sprijinul agențiilor ONU la Chișinău se numără cea cu privire la egalitatea de gen, legea anti-tutun, legea privind egalitatea de șanse, dezvoltarea strategiei naționale anticorupție și a strategiei în domeniul sănătății.

Astfel, în conformitatea cu metodologia ONU, Republica Moldova a avansat în această perioadă, din categoria de state subdezvoltate, în categoria de state în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, sărăcia și corupția rămân în continuare probleme grave ale Republicii Moldova, după cum afirma anul trecut coordonatoarea rezidentă a ONU la Chișinău, Dafina Gherceva, la împlinirea a 25 de ani de când țara noastră devenise membru al ONU. Ea făcut atunci trimitere la frauda bancară din 2014, ce a constituit un factor destabilizator în dezvoltarea Republicii Moldova.

Anul trecut, autoritățile de la Chișinău și-au exprimat intenția de a include pe agenda sesiunii Adunării Generale ONU a chestiunii privind retragerea completă a Grupului operativ de trupe ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta nu a mai ajuns să fie discutată, iar diplomația moldovenească a explicat că este în căutarea sprijinului politic din partea altor țări.

Fiind membră a ONU, Republica Moldova trece odată la 4 ani prin Evaluarea Periodică Universală,  procedură prin care sunt monitorizate drepturile omului. Ultima evaluare a avut loc la sfârșitul anului 2016 și, ca urmare, s-au constatat deficiențe la asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, a egalității de gen, a incluziunii sociale a minorităților, a asigurării bunăstării cetățenilor și altele.

Republica Moldova are misiuni acreditate pe lângă organizație și Oficiile ONU de la New York, Geneva și Viena, precum și în alte capitale unde își au sediul mai multe agenții specializate ONU, fonduri și programe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău