25 de școli din Rep. Moldova vor trece printr-o transformare digitală

  • 20 Iunie 2022 10:36
25 de școli din Rep. Moldova vor trece printr-o transformare digitală

25 de instituții de învățământ din țară vor  trece în totalitate printr-un proces de transformare, implementând tehnologii informaționale în procesul educațional, managementul și dezvoltarea organizațională. Acestea au fost selectate printr-un concurs deschis, iar școlile care vor participa la program urmează a fi anunțate pe 23 iunie. Inițiativa este dezvoltată de către „Tekwill în Fiecare Școală”, program implementat în cadrul proiectului Tekwill, susținut de USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării. Conceptul va fi pilotat începând cu anul de studii 2022-2023.

Ce reprezintă „Școala Digitală”?

Prin intermediul inițiativei „Școala Digitală”, urmează a fi elaborate o strategie și un plan de acțiuni concrete pe care instituția în procesul de transformare digitală le va urma. Acestea vor viza mai multe direcții de intervenție: comunicarea, procesele manageriale, conținutul educațional etc. Iar la baza inițiativei vor sta 3 programe educaționale internaționale precum Programul pentru școli de transformare digitală a educației de la Microsoft, programul de transformare digitală pedagogică de la OCDE Learning Compass și programul de realitate augmentată/virtuală și a modelelor 3D de la Corinth. Astfel, pentru a crea un mediu de învățare bazat pe instrumente digitale, în școală vor fi introduse mai multe mecanisme inovative ale procesului de colaborare între profesori, elevi, părinți și manageri – produse software, modele 3D, VR/AR etc. – racordate la necesitățile fiecărei instituții. Acestea se bazează pe concluziile experților și studiilor internaționale care atestă o schimbare a procesului educațional și necesitatea de a le oferi elevilor noi abilități pentru viitor – gândire critică, deschidere pentru învățare continuă, concluzii logice pentru rezolvarea problemelor, abilități digitale etc. E-transformarea școlilor va include și sesiuni de formare a membrilor administrației, pentru a digitaliza procesul de management. Toate cadrele didactice din fiecare școală beneficiară vor trece printr-un program complex de formare în baza celor 3 programe menționate mai sus, astfel profesorii vor integra în procesul de predare instrumentele digitale de la Microsoft (Microsoft Teams, Forms, Sway, etc) predarea bazată pe competențe și integrarea modelelor 3D la disciplinele STEM și prin crearea de proiecte STEAM. Pe parcursul primului an instituțiile de învățământ selectate vor beneficia de mentorarea și suportul unei echipe de experți în educație locali în procesul de implementare a activităților propuse.

Strategia de digitalizare a școlii urmează a fi implementată în următorii 3 ani, timp în care instituția va fi conectată la suita de instrumente Microsoft pentru Educație, Office 365 etc. În tot acest timp, și în cadrul procesului de învățare-predare-evaluare, se for utiliza intens metodologii noi de predare precum clasa inversată, predarea centrată pe elev, PBL, proiecte STEAM. Elevii vor avea acces la cursurile „Tekwill în Fiecare Școală”, cursuri de „Scratch”, robotică etc.

Instrumentele digitale vor fi implementate și în comunicarea externă a organizației, așa precum paginile de pe rețelele de socializare, website-ul etc, și vor fi stabilite colaborări internaționale cu privire la schimbul de bune practici dintre profesorii școlilor partenere, pentru realizarea de proiecte comune dintre elevi. În final, pe modelul acestor instituții, Strategia de digitalizare va fi implementată în alte 50 de școli din țară care fac parte din programul „Tekwill în Fiecare Școală”.

Despre proiectul „Tekwill în Fiecare Școală”

În ultimul an, la nivel național, proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” – cel mai revoluționar proiect educațional – a implementat un program amplu de educație tehnologică în 234 de școli, pentru a dezvolta abilitățile digitale ale elevilor și a-i pregăti pentru profesiile viitorului. „Tekwill în fiecare școală” și-a luat angajamentul ca până în anul 2024 peste 90% dintre liceele din toată țara să fie membre ale comunității. Cursurile predate în cadrul acestei inițiative sunt plasate pe o platformă de eLearning – tekwill.online – destinată profesorilor și elevilor de liceu. Până în prezent, peste 25.000 de elevi din clasele 7-12 studiază profesiile viitorului, datorită celor 590 de profesori inovatori care fac parte din proiect.

Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, prin Memorandumul de înțelegere semnat la data de 22 iulie 2020. Crearea cursurilor a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat, cetățenilor țării și diasporei, precum și ale partenerilor externi de dezvoltare – USAID, Suedia, EU4MOLDOVA și PNUD Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău