25 de ani de la războiul de la Nistru | A fost lansat albumul „În memoria eroilor căzuți în luptele de la Nistru”

  • 28 Februarie 2017 15:36
0%
00:00:00
00:00:00

Eroii care au căzut în luptele de la Nistru, din anul 1992, apărând independența Republicii Moldova au fost comemorați astăzi, la Chișinău. În amintirea lor a fost lansată o ediție revizuită a cărții „În memoria eroilor căzuți în luptele de la Nistru”. De asemenea, a fost tipărit câte un timbru poștal personalizat, pentru familiile celor răpuși pe câmpul de luptă.

Albumul „În memoria eroilor căzuți în luptele de la Nistru” cuprinde numele a circa 300 de bărbați care și-au pierdut viața, în anul 1992, în timpul războiului de apărare a integrității și independenței Republicii Moldova. Deși, de la  războiul de pe Nistru au trecut 25 de ani, familiile militarilor și voluntarilor care au căzut în lupte, nu pot să uite clipele de groază prin care au trecut:

Soțul meu a fost ucis în Tighina, în 92, la 27 iunie, Ovidiu Șeremet. A fost ucis foarte urât, a fost răstignit în copac. A luptat întotdeauna pentru dreptate, a fost un mare patriot. Niciodată nu ne-a trecut să ne temem, noi ne simțeam stăpâni la noi acasă. Am rămas cu trei copii. Am două nepoțele și un nepot. Soțul a văzut doar doi nepoți”.

„În anul 92 locuiam în Transnistria. Soțul meu a decedat în conflictul militar, el a fost luat de la Comisariatul militar Criuleni. S-a terminat totul rău pentru noi, poate cineva a avut de câștigat, dar noi am pierdut”.

Albumul a fost realizat cu sprijinul Biroului pentru Reintegrare și Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Prezent la eveniment, viceprim-ministrul pentru reintegrare Gheorghe Bălan și-a exprimat speranța că cetățenii Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului vor continua să-și apere țara cu demnitate.

„Generația tânără trebuie să știe ce s-a întâmplat în ‘92, pe râul Nistru. Este de datoria noastră să păstrăm vie memoria celor care au luptat pentru independența și pace în țara noastră și am tot respectul și admirația pentru curajul vostru. Ei, prin fapta lor, au adus jertfa supremă, ca noi cei de azi să putem trăi în pace și să putem fi liberi”, a declarat Gheorghe Bălan.

Viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, a spus că tânăra generație ar trebui să știe mai multe despre evenimentele din 1992.

„Cu părere de rău, până la etapa actuală, noi nu cunoaștem istoria și învățămintele acestor evenimente care ne-au marcat soarta, consecințele cărora sunt evidente și astăzi. Ar trebui să susținem un examen de conștiință și să înțelegem marea responsabilitate pe care o avem cu toții în consolidarea sentimentului național și a istorie naționale”, a spus Gheorghe Galbura.

2 martie este considerată, oficial, data la care a început războiul de pe Nistru, deși primele ciocniri au avut loc încă la sfârșitul anului 1991. În noaptea de 1 spre 2 martie 1992, detașamente ale cazacilor au atacat secția de poliție din Dubăsari și au luat ostatici 32 de polițiști și 2 stagiari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău