23 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova

  • 27 August 2014 13:44
23 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova

23 de ani de ani au trecut de la constituirea statului Republica Moldova, iar cetățenii au avut dreptul să-și aleagă liber conducerea, să vorbească nestingherit limba maternă, să călătorească liber în afara granițelor.

Un sfert de secol a trecut de la mișcarea de eliberare națională, când majoritatea populației își revendica dreptul la identitate și libertatea de a decide încotro să meargă. La 27 august 1991, a fost adoptată Declarația de Independență, cu votul a 278 de deputați din primul Parlament al Republicii Moldova, în temeiul aspirațiilor ale sute de mii de persoane, care au venit chiar și din cele mai îndepărtate localități în centrul Chișinăului.

23 de ani de ani au trecut de la constituirea statului Republica Moldova, iar cetățenii au avut dreptul să-și aleagă liber conducerea, să vorbească nestingherit limba maternă, să călătorească liber în afara granițelor. Cum și-au folosit cetățenii moldoveni aceste drepturi dobândite inclusiv cu prețul vieții înaintașilor noștri?

Care sunt provocările Republicii Moldova la 23 de ani de independență, care au fost greșelile și reușitele guvernărilor, cât de europeni suntem, cum se regăsesc reprezentanții minorităților naționale în societate și cum este văzută Republica Moldova din afară? La aceste și alte întrebări vom încerca să aflăm răspunsuri astăzi, într-un program special, alături de invitații noștri.

Invitatul emisiunei, profesorul Octavian Țîcu, doctor în istorie




 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău