22 aprilie - Ziua Pământului
-
22 Aprilie 2015 11:26
Ziua Pământului este un eveniment anual ce are loc în scopul celebrării mediului înconjurător și al trezirii conștiinței publice în privința poluării și altor probleme de mediu.
În fiecare an, pe data de 22 aprilie, Ziua Pământului este marcată printr-o serie de evenimente la nivel mondial, cum ar fi: mitinguri pe teme ecologice, conferințe, activități în aer liber sau proiecte de servicii ce sprijină și ajută comunitatea.
În principiu, Ziua Pământului a apărut pentru a facilitata înființarea Agenției de Protecție a Mediului, contribuind astfel la realizarea Pactului pentru Aer Curat (Clean Air Act), a mișcării pentru protejarea speciilor pe cale de dispariție, precum și a altor legi de susținere a mediului înconjurător.
Prima Zi a Pământului a fost sărbătorită în 1970 și a fost inițiată de către politicianul american din Winsconsin, senatorul Gaylord Nelson. Ideea i-a venit acestuia după ce, cu un an în urma, în 1969, a văzut daunele provocate de o scurgere de petrol în California. Acest eveniment l-a inspirat să organizeze un proiect național de educare a publicului pe teme legate de mediul înconjurător.
Ziua Pământului a fost adoptată de-a lungul anilor și de alte țări, iar în 1990 a devenit un eveniment global. 200 de milioane de oameni din 141 de țări au participat la globalizarea Zilei Pământului.
În 2010, cu ocazia aniversării a 40 de ani, Rețeaua Ziua Pământului a lansat o campanie de plantare a 1 miliard de pomi, campanie ce a fost finalizată în anul 2012.