2023 va fi crucial pentru politica externă a Republicii Moldova (Revista presei)

  • 23 Ianuarie 2023 09:53
2023 va fi crucial pentru politica externă a Republicii Moldova (Revista presei)

2023 va fi crucial pentru politica externă a Republicii Moldova, titreză DW. După ce Republica Moldova a primit în 2022 statutul de țară candidată la aderarea la UE, în acest an guvernarea trebuie să depună eforturi semnificative pentru a grăbi procesul de integrare europeană. Potrivit DW agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei accentuează și mai mult necesitatea accelerării procesului de integrare a Republicii Moldova. Relația Chișinăului cu Moscova a fost în 2022 una foarte tensionată iar regimul de la Kremlin a decis să continue politica de șantaj față de Republica Moldova. Aceasta s-a văzut cel mai mult în sectorul energetic, dar și în declarațiile dure din partea oficialilor ruși la orice tentativă a Chișinăului de distanțare de Federația Rusă. În pofida aspirațiilor europene, Kremlinul continuă să considere Republica Moldova un satelit pe care vrea să îl păstreze pe orbita sa de influență. Mai mult, Rusia nici n-a ascuns pe parcursul anului trecut că are în planuri să „ia” la pachet și Republica Moldova, scop care a fost zădărnicit de rezistența Ucrainei în război. După DW pentru a scăpa de pericolul și influența istorică a Rusiei, Republica Moldova are nevoie de o apropiere mai strânsă de UE, de multă voință politică, de accelerarea reformelor, dar și de o poziție mai fermă în raport cu regimul de la Kremlin.

Un senator rus o amenință pe Maia Sandu, după afirmațiile legate de apropierea R. Moldova de NATO, titrează Ziarul Național. Senatorul rus Andrii Klimov, comentand pe Telegram o afirmatie a presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, despre o apropiere de alianta militara NATO, s-a intrebat daca seful statului este gata sa repete „politica sinucigasa” a colegului sau ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Glavcom. Senatorul rus a amenintat-o pe Sandu si a lasat sa se inteleaga ca problemele Ucrainei au inceput in 2014, dupa anuntarea intentiei Kievului de aderare la NATO. Amenințările au fost lansate după ce președintele Maia Sandu a declarat recent într-un interviu pentru Politico faptul că invazia Ucrainei de către Rusia determină Republica Moldova să analizeze dacă statul trebuie să renunțe la statutul de neutralitate prevăzut în Constituție sau să se integreze într-o alianță, fără a da vreun nume de alianță militară.

Vitalie Vovoc scrie în editorialul său din Deschide.md că deși Maia Sandu a cerut în cadrul Forumului Economic de la Davos de la parteneri sisteme de apărare aeriană...acesta este convins că RîMî nu va primi nimic. În situația în care tot efortul este îndreptat pentru a proteja Ucraina, această cerere nu are nicio șansă să fie considerată acum. În cel mai bun caz Republica Moldova poate spera să negocieze ceva cu România astfel ca Armata Română să apere și spațiul ei aerian. Dar cât de eficient se poate de făcut acest lucru de pe teritoriul României e o întrebare la care doar experți militari pot răspunde.

 La acest capitol ditorialistul de la deschide.md susține că: dacă autoritățile Republicii Moldova intenționează cu adevărat să protejeze populația de bombe și rachete ea trebuie să se unească cu România – țară NATO – și astfel să se pună sub umbrela unui scut incomensurabil mai sigur și mai eficient.

Pacea e văzută diferit în Rusia, Occident și Ucraina, remarcă Nicolae Negru în Ziarul Național. Chiar și așa,   impasul e de ambele părți: Rusia nu se poate retrage onorabil, victorios din Ucraina, păstrând noile achiziții teritoriale, ca Putin să nu se simtă perdant, iar Occidentul nu poate trăda onorabil Ucraina, ignorând propriile principii și Carta ONU. Oricum ai da, în opinia lui Nicolae Negru singura soluție cu consecințe minime e înfrângerea Rusiei pe frontul ucrainean și e problema ei cum va suporta eșecul „spețoperației” militare. Astfel explică publicistul  ezitările de la Ramstein, aparenta reticență, prudența cu care Occidentul trimite armament tot mai greu în Ucraina: Putin trebuie obișnuit treptat cu ideea înfrângerii. La urma urmei, nu e pentru prima dată când Rusia suferă înfrângere în război. Experiența trecutului îi va ajuta pe ruși să depășească această perioadă, conchide jurnalistul.

Republica Libertății sau pustiul transnistrean? Sub acest titlu Zona de Securitate publică un interviu  cu regizorul Vadim Tristan - un tânăr regizor ce activează la Chișinău și care a decis să arate publicului copilăria și adolescența unui băiat ce crește într-o regiune ocupată de Federația Rusă. Atunci când ai etichetă “regizor din regiunea transnistreană” trebuie să îți exprimi poziția și mai departe să realizezi alte teme sau alte idei – așa e și în cazul lui.  Propagandă, militarizare excesivă, ce pătrunde în orice activitate socială, în prim-plan fiind vizată tânăra generație și falsa libertate din lozincile celor ce se cred lideri ai regiunii – sunt momentele cheie ale eseului Republica Libertății.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău