2020, anul catastrofei pentru industria turismului. „Este, de departe, cea mai gravă criză din istorie”
-
16 Mai 2020 12:12
Restricțiile de călătorie și măsurile de izolare socială pe care guvernele din întreaga lume le-au impus în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului afectează grav turismul mondial, de la micii antreprenori până la marile lanțuri hoteliere sau operatori de turism. 2020 se dovedește a fi un an catastrofal pentru această industrie care se confruntă în prezent cu cea mai mare criză din istoria sa, se arată într-o analiză CNN, preluat de Digi24.ro
„Avem de plătiti chiria și facturile, plus de recuperat investiția în hotel. Sper să câștig, totuși, niște bani vara asta, dar nu știu ce va fi”, a declarat, pentru CNN, Socrate Gavriel, patronul grec al unui boutique hotel din centrul Atenei, care se confruntă în aceste zile de vară cu o scădere dramatică a numărului de turiști.
„Problema mea e că puținii turiști care vor veni totuși, vor ocoli marile orașe și se vor îndrepta direct către plaje”, a declarat, pentru CNN, Socrates Gavriel
Restricțiile de circulație și măsurile de izolare îi afectează pe toți din industria turismului, de la micile afaceri locale, precum cea a grecului Socrate, până la marii jucători de pe această piață, precum Marriott International, Carnival Corporation (CCL) sau operatorul german de turism TUI, cel mai mare din acest domeniu.
De altfel, grupul TUI a precizat recent că urmează să concedieze 8.000 de angajați.
Turismul în Europa pierde 1 miliard de euro pe lună, din cauza Covid-19
Conform datelor World Travel and Tourism Council, industria turismului și ospitalității contribuie în prezent cu 10% din PIB-ul la nivel gobal, în vreme ce una din 10 meserii din lume este legată de acest domeniu.
Iar țările a căror economie se bazează cel mai mult pe turism sunt și cel mai greu lovite de criza economică provocată de pandemia de coronavirus: Insulele Virgine Britanice, Aruba, Maldive, Seychelles, Macao, Antigua și Barbuda, ori Bahamas.
Situația nu e deloc roză nici în privința Europei, destinația turistică favorită la nive mondial, în condițiile în care jumătate din totalul turiștilor aleg o destinație de vacanță pe acest continent.
Parlamentul European a estimat că, în prezent, turismul comunitar pierde venituri în jur de un miliard de euro pe lună, cu consecințe devastatoare pentru cele 27 de milioane de angajați în aest sector economic.
„Criza din domeniul turismului este mai mare decât ne imaginam în urmă cu două luni”, a declarat Isabel Oliver, ministrul spaniol al Turismului.
Grecia speră să își întâmpine turiștii începând cu 1 iulie, dar prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a recunoscut că „nimeni nu știe exact ce să facă”.
Aeroporturile - punctele slabe ale industriei turismului în timpul pandemiei de coronavirus
Repornirea industriei turismului se dovedește a fi o treabă complicată. Pentru că acest sector economic depinde de măsuri sensibile în această perioadă, precum redeschiderea granițelor, relaxarea măsurilor de control la frontieră.
Comisia Europeană a propus ridicarea restricțiilor de călătorie între statele membre care au reușit să țină sub control răspândirea coronavirusului.
Dar, atâta vreme cât coronavirusul există, călătoria dintr-o țară în alta nu va lipsită de riscuri.
„Componenta critică din acest sistem o reprezintă aeroporturile”, a declarat pentru CNN Gloria Guevara, CEO al World Travel and Tourism Council.
Aeroporturile și hotelurile încearcă să atragă turiștii promițându-le controale medicale și măsuri sporite de igienă și dezinfectare.
Dar marea problemă continuă să rămână zborurile aeriene. Flotele aeriene s-au redus considerabil, în condițiile din moment ce oamenii au călătorit mult mai puțin în această perioadă.
Conform estimărilor World Travel and Toursim Council, la nivel mondial, industria turismului ar putea scădea cu 80% comparativ cu anul 2019. Comparativ, în timpul crizei economice din 2009, scăderea a fost de 4%.
„Este de departe, cea mai mare criză cu care s-a confruntat industria turismului, în întreaga sa istorie, din 1959, de când au început să se facă astfel de măsurători, și până în prezent”, a declarat Gloria Guevara.
Sursa:Digi24.ro