150.000 de pinguini Adelie au pierit din cauza unui aisberg

  • 15 Februarie 2016 10:34
150.000 de pinguini Adelie au pierit din cauza unui aisberg

Circa 150.000 de pinguini Adelie (Pygoscelis adeliae) au pierit din cauza unui aisberg eșuat în apropierea coloniei lor din Antarctica, care i-a silit să parcurgă un drum prea lung pentru a-și găsi hrana, se arată într-un studiu științific preluat luni de AFP.Colonia trăiește la Cap Denison, promontoriu stâncos aflat în golful Commonwealth din estul Antarcticii. Icebergul…

Circa 150.000 de pinguini Adelie (Pygoscelis adeliae) au pierit din cauza unui aisberg eșuat în apropierea coloniei lor din Antarctica, care i-a silit să parcurgă un drum prea lung pentru a-și găsi hrana, se arată într-un studiu științific preluat luni de AFP.

Colonia trăiește la Cap Denison, promontoriu stâncos aflat în golful Commonwealth din estul Antarcticii. Icebergul B09B, care măsoară 100 de kilometri pătrați, a eșuat în golf în decembrie 2010, arată în publicația Antarctic Science cercetători australieni și neo-zeelandezi. Populația de pinguini era în februarie 2011 de circa 160.000 de exemplare, dar numai de 10.000 în decembrie 2013, afirmă cercetătorii.

Sosirea masei glaciare și formarea unei banchize de coastă care a rezultat a obligat pinguinii să își lungească cu 60 de kilometri drumul până la locul în care își găsesc hrana, lucru care a împiedicat procesul de reproducere.

'Populația de la Cap Denison ar putea dispărea în următorii 20 de ani dacă B09B nu se mișcă sau dacă banchiza de coastă, perenă deja, nu se dislocă', scriu în studiul apărut la începutul lunii februarie oameni de știință de la Centrul de cercetări asupra schimbărilor climatice de la Universitatea New South Wales (UNSW) și de la New Zealand's West Coast Penguin Trust. Contrar banchizei din mare, cea de coastă nu intră în derivă și poate atinge o grosime considerabilă.

În timpul recensământului pinguinilor din decembrie 2013, cercetătorii au observat în colonie 'sute de ouă abandonate'. 'Solul era plin de coji de ouă înghețate de la pui din sezonul precedent', au spus ei.

'Acolo domnește o liniște îngrijorătoare', a afirmat în Sydney Morning Herald Chris Turney, cercetător la UNSW și șeful expediției din 2013.

Pinguinii 'de la Cap Denison sunt foarte docili, letargici, parcă inconștienți de prezența noastră. Cei care au rămas încearcă să lupte. Nu este însă sigur că vor supraviețui, așa că este greu de crezut că vor asista la ieșirea puilor din găoace. Ți se rupe inima când vezi așa ceva', adaugă el.

Există un contrast puternic cu colonia care trăiește la opt kilometri de banchiza de coastă formată din cauza aisbergului. Pinguinii arată bine acolo, încheie oamenii de știință

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău