1.500 de ONG-uri solicită amânarea COP26 de la Glasgow

  • 07 Septembrie 2021 14:12
1.500 de ONG-uri solicită amânarea COP26 de la Glasgow

Din cauza ratelor mici de vaccinare anti-COVID-19 din țările sărace, 1.500 de ONG-uri au solicitat, marți, amânarea următoarei ediții a Conferinței ONU pentru climă (COP26), considerând că este "imposibilă" organizarea unei reuniuni "juste și cuprinzătoare" la Glasgow, în luna noiembrie, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Cu doar două luni înaintea evenimentului, este evident că o conferință mondială pentru climă care să fie sigură, cuprinzătoare și justă va fi imposibil de organizat, dat fiind eșecul înregistrat în privința susținerii accesului la vaccinuri pentru mii de persoane din țările sărace, costurile în creștere ale călătoriilor și serviciilor de cazare și incertitudinea legată de evoluția pandemiei de COVID-19", au anunțat într-un comunicat reprezentanții Climate Action Network, ce grupează aproximativ 1.500 de ONG-uri, inclusiv Greenpeace, WWF, Action Aid, Oxfam și Amnesty International.

"O ediție COP cu prezență fizică la începutul lunii noiembrie ar exclude, de facto, numeroși delegați ai guvernelor, activiști din societatea civilă și jurnaliști, în special din țările aflate în emisfera sudică, dintre care multe sunt pe 'lista roșie' valabilă în Regatul Unit", precizează comunicatul, care denunță totodată o "excludere" de la discuții privind subiecte capitale pentru viitorul omenirii, în special pentru țările cele mai sărace, aflate în prima linie a frontului de luptă împotriva schimbărilor climatice.

"Acest apel pentru amânarea COP26 nu înseamnă în niciun caz o amânare a acțiunilor climatice urgente, nici un boicot al discuțiilor despre climă", precizează Climate Action Network.

La sfârșitul lunii iunie, guvernul britanic, organizatorul COP26, care ar trebui să reunească mii de persoane între 31 octombrie și 12 noiembrie, și ONU au anunțat că vor facilita accesul la vaccinarea anti-COVID-19 pentru participanții care doresc să se vaccineze.

Dar, până în acest stadiu, vaccinările promise încă nu au început.

Guvernul britanic a dat asigurări marți spunând că toți participanții care au cerut să se vaccineze - fără să precizeze numărul lor - vor primi prima doză a unor vaccinuri anti-COVID-19 în această săptămână și că, respectând un interval de patru săptămâni între cele două doze, delegații vor fi vaccinați cu schemă completă până la debutul conferinței.

"COP26 a fost deja amânată cu un an și noi știm prea bine că schimbările climatice nu își iau vacanțe", a comentat președintele COP26, Alok Sharma.

"Recentul raport GIEC (Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei) a scos în evidență motivul pentru care COP 26 trebuie să aibă loc în noiembrie, pentru a permite liderilor lumii să se reunească și să fixeze angajamente decisive pentru combaterea schimbărilor climatice", a adăugat el. "Toată lumea lucrează intens pentru a permite o reuniune care să fie accesibilă tuturor", a mai spus Alok Sharma.

În condițiile în care delegații veniți din țările incluse pe "lista roșie" vor trebui să petreacă 10 zile în carantină în cazul celor nevaccinați și cinci zile pentru cei vaccinați, guvernul britanic a anunțat marți că va finanța sejururile petrecute la hotel de delegații care vor fi plasați în carantină. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău