15 soții ale rușilor mobilizați în Ucraina au protestat sub zidurile Kremlinului: ”Ei sunt civili, nu soldați”

  • 07 Ianuarie 15:50
15 soții ale rușilor mobilizați în Ucraina au protestat sub zidurile Kremlinului: ”Ei sunt civili, nu soldați”

Soțiile rușilor mobilizați pentru a lupta în Ucraina au depus simbolic sâmbătă, flori la flacăra eternă de la mormântul soldatului necunoscut sub zidurile Kremlinului, în semn de protest, pentru a cere întoarcerea soților lor de pe front, relatează AFP, citată de News.ro.

Furia a crescut în ultimele luni în rândul rudelor rezerviștilor mobilizați la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022, o chestiune sensibilă pentru autorități, care s-au abținut până acum să reprime această revoltă incipientă, scrie G4Media.

„Ei sunt civili”, „nu soldați”

Sâmbătă, în ciuda frigului, aproximativ cincisprezece femei au depus flori roșii la acest simbol important din inima Moscovei. „Vrem să atragem atenția autorităților și publicului asupra apelului nostru. Am încercat mai multe modalități. Am făcut apel în scris la deputați, la oficiali și la departamente guvernamentale, dar nu am fost auziți”, a declarat pentru AFP Maria, o directoare de vânzări în vârstă de 47 de ani. Soțul ei a fost mobilizat în noiembrie 2022, în urmă cu mai bine de un an. „Nu este corect. Sunt civili, nu sunt soldați”, a pledat ea, înainte de a adăuga: „Bărbații noștri nu pot sta acolo atât de mult timp”.

Maria Semionova, asistent juridic, a făcut apel la autorități să „negocieze pacea” în Ucraina după doi ani de conflict.

Poliția nu a considerat necesar să intervină în acțiunile femeilor care s-au mobilizat sâmbătă, deși orice izbucnire de protest este de obicei sever reprimată în Rusia, semn că această problemă este una sensibilă pentru Kremlin.

Paulina, mamă a unui copil de un an, subliniază că acțiunea lor este „singura acțiune pașnică care nu a fost încă interzisă de lege”. „Am impresia că îi deranjăm. Dar nimeni nu va rămâne tăcut. Vom ieși în fiecare zi, în fiecare sâmbătă, vom depune flori” pentru a atrage atenția asupra situației lor, a adăugat ea.

„La un moment dat, va fi imposibil să ne ignore”, spune femeia care vrea „să îl găsească pe soțul (ei), tatăl copilului (ei)”. Activismul femeilor mobilizate a fost în mare parte ignorat de presa de stat rusă, într-un moment în care Kremlinul dorește să proiecteze o imagine de unitate în jurul lui Vladimir Putin înaintea inevitabilei sale realegeri la alegerile prezidențiale din martie 2024. Potrivit lui Vladimir Putin, 244.000 de ruși mobilizați luptă în prezent în Ucraina, dintr-un total de 617.000 de militari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău