14 tări pot da faliment în orice moment

  • 13 Iulie 2015 08:24
14 tări pot da faliment în orice moment

Acum aflată într-o situație economică dezastruoasă, cu băncile închise și proteste publice, Grecia a fost îngenuncheată de povara datoriei publice a țării.

Însă situația Greciei, chiar dacă este mediatizată pe larg de mass-media din întreaga lume, este departe de a fi unică, scrie Money.ro.

O analiză realizată de Jubilee Debt Campaign arată că peste 20 de țări se confruntă chiar în acest moment cu ciza propriilor datorii. Și cu mult mai multe state, de la Senegal la Laos, se află într-o zonă extrem de periculoasă din punct de vedere al datoriilor: o creștere bruscă a dobânzilor internaționale ar putea însemna un adevărat dezastru.
 
Potrivit raportului, citat de Business Insider, dobânzile la minimul istoric, care au reprezentat răspunsul guvernelor la criza financiară izbucnită în 2008, au determinat guvernele, companiile și populația să facă noi împrumuturi, nefăcând altceva decât să acumuleze noi potențiale probleme care ar putea apărea în viitor.
 
Judith Tyson, de la think tank-ul Institutul Internațional de Dezvoltare, afirmă că investitorii din Vest caută să-și mute banii în țări unde pot obține dobânzi mai mari decât acasă. Specialistul avertizează că, în timp ce unele guverne și-au investit inteligent banii, diversificându-și economiile și îmbunătățind infrastructura, altele nu au reușit să facă acest lucru.
 
Analiza Jubilee definește o țară cu un risc mare de izbucnire a unei crize a datoriei publice dacă datoria publică depășește 30% din PIB, deficitul de cont curente este de peste 5% din PIB, iar plățile viitoare ale datoriei reprezintă peste 10% din veniturile guvernamentale.
 
„Estimăm că 14 țări se îndreaptă cu rapiditate către noi crize ale datoriilor guvernamentale, din cauza datoriilor externe mari, a deficitelor de cont curent mari și persistente, și a proiecțiilor privind plățile viitoare mari ale datoriei guvernamentale”, se arată în analiza citată.
 
După cum a descoperit guvernul de la Atena, o datorie care pare că poate fi gestionată astăzi mâine poate deveni brusc nesustenabilă atunci când condițiile de pe piețele financiare se schimbă brusc.
 
Iată lista țărilor cu un risc mare de criză a datoriei guvernamentale externe:
 
Bhutan
Capul Verde
Dominica
Ethiopia
Ghana
Laos
Mauritania
Mongolia
Mozambic
Samoa
Sao Tome și Principe
Senegal
Tanzania
Uganda
 
Iată și lista țărilor care se află deja în toiul unei crize a datoriei guvernamentale externe:
 
Armenia
Belize
Costa Rica
Croația
Cipru
Republica Dominicană
El Salvador
Gambia
Grecia
Grenada
Irlanda
Jamaica
Liban
Macedonia
Insulele Marshall
Muntenegru
Portugalia
Spania
Sri Lanka
Sfântul Vicențiu și Grenadinele
Tunisia
Ucraina
Sudan
Zimbabwe
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău