11 iulie - Ziua mondială a populației

  • 11 Iulie 16:10
11 iulie - Ziua mondială a populației

Astăzi, 11 iulie, lumea întreagă sărbătorește Ziua mondială a populației, instituită în 1989 la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) ca urmare a interesului public sporit pentru celebrarea Zilei celor cinci miliarde (Five Billion Day) la 11 iulie 1987, transmite ecocontact.md.

Potrivit sursei, prin campania de celebrare din acest an cu tema - “Pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă, să luăm în calcul fiecare persoană” - se dorește sporirea conștientizării problemelor majore cu care se confruntă populația și asigurarea că datele statistice colectate captează întreaga diversitate umană, astfel încât toată lumea să fie luată în considerare, să își poată exercita drepturile și să își atingă potențialul maxim.

A durat sute de mii de ani pentru ca populația mondială să crească la 1 miliard – apoi, în doar aproximativ 200 de ani a crescut de șapte ori. În 2011, populația globală a atins pragul de 7 miliarde, ajungând la 8 miliarde în 2022, și se așteaptă să crească la aproximativ 9 miliarde în 2037.

În Republica Moldova, numărul  populației cu reședință obișnuită la 1 ianuarie 2024, conform datelor provizorii, a constituit 2,42 milioane persoane, fiind în scădere cu cca 69,0 mii persoane (cu 2,8%) față de începutul anului precedent. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2022, din cauza migrației interne, numărul populației din localitățile urbane a crescut cu 5,3 mii persoane în detrimentul localităților rurale, numărul cel mai mare de emigranți fiind orientat spre orașele mari. Totuși, la acest capitol, concluziile de rigoare vor putea fi trasate după publicarea datelor oficiale ale Recensământului populației și locuințelor 2024, derulat în perioada 8 aprilie - 7 iulie 2024.

Ziua Mondială a Populației reprezintă și un moment oportun pentru a reflecta asupra impactului pe care populația globală îl are în raport cu mediul înconjurător și a înțelege importanța dezvoltării durabile a societăților în armonie cu natura.

Nivelul ridicat de urbanizare și migrația accelerată afectează dezvoltarea economică, ocuparea forței de muncă și duc la epuizarea resurselor naturale, poluarea apelor și pierderea habitatelor naturale. Resursele sunt limitate, iar numărul populației în creștere, astfel, acțiunile de reducere, reutilizare și reciclare, precum și practicarea unui mod de viață conștient sunt necesare mai mult ca oricând. Prin urmare, este important să adoptăm comportamente prietenoase cu natura, să contribuim la conservarea resurselor naturale și să asigurăm un echilibru între nevoile umane și protejarea ecosistemelor pentru generațiile viitoare.

EcoContact îndeamnă cetățenii să introducă în practica de zi cu zi acțiuni care par minore la nivel individual, dar au un impact cumulativ semnificativ asupra mediului:

#Reduceți consumul de energie prin utilizarea becurilor LED și deconectați aparatele electrice atunci când nu sunt utilizate.

#Planificați mesele și cumpărăturile pentru a evita risipa alimentară.

#Optați pentru mersul pe jos, cu bicicleta sau transportul public în locul mașinii personale.

#Adoptați un stil de viață care se concentrează pe necesități esențiale, evitând cumpărăturile impulsive.

#Fiți vocea naturii! Participați la plantări, salubrizarea și amenajarea spațiilor verzi.

#Reduceți consumul excesiv pentru a proteja mediul înconjurător și a conserva biodiversitatea.

11 iulie - Ziua mondială a populației

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
36,63
Cer senin
Umiditate:10 %
Vint:5,14 m/s
Fri
28
Sat
29
Sun
24
Mon
26
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău