100 de milioane de lei vor fi alocați pentru finanțarea proiectelor cercetătorilor din Republica Moldova și România. „Diplomația științifică și noile tehnologii nu au granițe”

  • 13 Septembrie 16:37
100 de milioane de lei vor fi alocați pentru finanțarea proiectelor cercetătorilor din Republica Moldova și România. „Diplomația științifică și noile tehnologii nu au granițe”

Un buget total de 100 de milioane de lei va fi alocat pentru finanțarea proiectelor cercetătorilor din Republica Moldova și România, în cadrul unei inițiative finanțate în parteneriat de guvernele celor două țări, transmite Radio Chișinău.

Miniștrii Educației și Cercetării din Republica Moldova și al Cercetării, Inovării și Digitalizării din România au anunțat lansarea unei noi ediții de finanțare pentru proiecte de cercetare comune, în valoare totală de 100 de milioane de lei, sumă care va fi alocată de cele două guverne.

Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, a subliniat importanța acestui proiect, afirmând că este esențial pentru dezvoltarea sectorului cercetării.

Suntem siguri că aceste proiecte comune vor intensifica și mai mult colaborarea între cercetători și între instituțiile de cercetare, dar și schimbul de bune practici și transfer de cunoștințe între comunitatea științifică din România și cea din Republica Moldova. Ne așteptăm și la o creștere a numărului de aplicații comune în cadrul unor programe europene și internaționale”, a declarat Dan Perciun. 

A doua ediție a apelului va finanța cercetătorii din Republica Moldova și România care vor colabora în diverse domenii, inclusiv digitalizare, industrie și spațiu, climă, energie, mobilitate, bioeconomie, biodiversitate, sănătate, cultură și securitate civilă.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Bogdan-Gruia Ivan, a exprimat speranța că apelul va atrage un număr mare de proiecte de cercetare

„Îmi doresc ca la fel ca și în cazul primului apel în care s-au semnat 174 de contracte în luna mai a anului 2024 să avem o efervescență și să avem cât mai multe aplicații pe acest segment extrem de important care este cercetarea. Diplomația științifică, noile tehnologii nu au granițe cu atât mai mult când vorbim despre oameni, care vin din două țări prietene care vorbesc aceeași limbă și care avem o mare parte din istorie comună”,  a menționat Bogdan-Gruia Ivan.

Cercetătorii pot depune proiectele pentru finanțare până la sfârșitul lunii octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău