10 ani de când militarii moldoveni participă la misiuni de menținere a păcii peste hotare

  • 29 Mai 2013 12:49
10 ani de când militarii moldoveni participă la misiuni de menținere a păcii peste hotare

Miercuri, 29 mai, se împlinesc zece ani de când primii militari moldoveni au fost detașați în misiuni de menținere a păcii peste hotare.

Ministerul Apărării a organizat o manifestare dedicată acestui eveniment, precum și Zilei internaționale a trupelor ONU de menținere a păcii. Mai mulți militari au fost decorați. Ministrul Apărării în exercițiu, Vitalie Marinuța, a declarat că este datoria Republicii Moldova ca stat să participe la asigurarea securității internaționale. 
 
Militarii au defilat și au ținut un minut de reculegere în memoria colegilor  decedați în cadrul misiunilor ONU.
 
Ministerul Apărării a organizat și o expoziție de fotografie despre militarii Armatei Naționale în misiuni de menținere a păcii. Ministrul în exercițiu Vitalie Marinuță a afirmat că prezența militarilor moldoveni la aceste misiuni sub egida ONU aduce un plus de imagine Republici Moldova și s-a pronunțat pentru continuarea acestei participări.
 
Republica Moldova este binevenită la orice misiune de menținere a păcii sub egida ONU, a declarat coordonatorul rezident al Națiunilor Unite, Nicola Harrington-Buhay.
 
Colonelul Ion Doțenco a participat la o misiune de menținere a păcii în Liberia și se mândrește pentru faptul că a contribuit la menținerea păcii în această țară, în pofida condițiilor grele din timpul misiunii.
 
Printre militarii deteșați în astfel de misiuni sunt și femei. Locotenent-colonelul Olga Scripovskaia susține că pentru ea fiecare zi petrecută în Armata Națioanlă și în misiuni de menținere a păcii a fost o adevărată plăcere. ”În prezent, în armată, am ajuns la așa un nivel, când  nu mai există deosebiri dintre bărbați și femei. Noi ne străduim să îndeplinim obiectivele în mod egal. Atât bărbații cât și fenmeile. Mai mult, lucrând în aceeași echipă, noi, femeile îmncercăm să nu trădăm încrederea și să ne îndeplinim în totalitate sarcinile” a declarat Olga Scripovskaia .
 
Până în prezent, 77 de militari moldoveni au participat la misiuni de menținere a păcii sub egida ONU, iar alți 10 militari se află, în prezent, în astfel de misiuni pe continentul african.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău